НАСА няма да ни пази от астероиди

Американската аерокосмическа агенция не е способна да защити Земята от астероиди. На НАСА не достигат пари, за да изпълни подобна задача, предаде Асошиейтед Прес.

Астероидите биха могли да нанесат огромни поражения на нашата планета. Ето защо преди 4 години Конгресът на САЩ възложи на НАСА до 2020 година да открие и унищожи 90% от потенциално опасните астероиди.

Бюджет за тази цел обаче не беше отпуснат, поради което учените не можаха да построят телескоп за откриване на космически обекти, застрашаващи Земята.

По предварителни оценки на НАСА, в Слънчевата система има около 20 хиляди астероида и комети, които могат да ударят Земята. Всичките те са с диаметър над 140 метра.

Необходимият бюджет за създаване на инфраструктура, която да унищожи астероидите, възлиза на $800 милиона. Тази сума покрива всички разходи на НАСА, вкл. строителство на нов телескоп и система за наблюдение на космическото пространство.

За унищожаване само на най-опасните обекти с диаметър над 300 метра са необходими $300 милиона – сума, с която НАСА не разполага.

Коментар