Google пише нова файлова система

Интернет гигантът Google напълно пренаписва файловата си система GFS (Google File System). Промяната се осъществява в рамките на проекта Caffeine, който цели да оптимизира търсещата машина, съобщи theregister.com.

При проектиране на GFS в края на 90-те години на миналия век, разработчиците от Google едва ли са предполагали на какво натоварване ще трябва да издържи системата. Освен това GFS е била оптимизирана за пакетна обработка на данни, тъй като Google преимуществено е трябвало да съхранява и индексира информацията от търсещите роботи.

В спецификацията на GFS е написано, че времето за отговор на запитване е по-малко важно, отколкото осигуряването на висока пропускателна способност. Сегашните приложения като Gmail и YouTube обаче изискват бърза реакция на действията на потребителя.

GFS се състои от главен възел и блокови сървъри. Възелът изпраща заявки към сървърите, а те му връщат блокове от данни.

Недостатък на такава система е наличието само на един главен възел. При отказ на възела, услугата може да остане дълго време недостъпна. Това време вече е съкратено от няколко часа до 10 секунди чрез преработка на GFS.

По-рано тази седмица Google помоли разработчиците на сайтове да тестват новия търсещ механизъм. Проектът Caffeine трябва да направи търсенето по-бързо и по-надеждно. Засега не е известно кога оптимизираната технология ще бъде пусната в действие.

Коментар