Нова 11K 3D технология: 1 минута видео заема 10GB

China Telecom демонстрира технология 11K 3D на изложение в Китай
(снимка: MyDrivers)

Китайският оператор China Telecom демонстрира нова 11K 3D технология по време на Световната конференция за цифрова икономика, която се проведе по-рано този месец в Нинбо. На видеоклип, излъчен в дискусията „Умен град и интелигентна икономика”, бе демонстриран запис от китайско село.

Посетителите на изложбата можеха да се разходят и разгледат подробно виртуалното село. Разделителната способност бе толкова висока, че по листата на дърветата се виждаха капки роса, отбелязва MyDrivers.

За запис на една минута 3D видео с тази резолюция, са необходими 10 гигабайта (GB) свободно пространство. Целият видеоклип с виртуалното село заема 500 GB.

През юни т.г. China Telecom създаде първата комбинация 3D+5G+8K, за да помогне на индустрията да се подготви за излъчване на видео с ултрависока резолюция 8K и 3D съдържание , което може да се гледа без очила.

През септември операторът успешно инсталира първия в страната 3D екран с 8K резолюция, който позволява на зрителите да виждат с невъоръжено око стерео изображения.

В днешно време 4K телевизорите стават все по-често срещани, а 8K видеото набира бавно популярност.

Коментар