Как да се спасим от десетките отворени табове в браузъра

Множество отворени табове едновременно в брауъра е често срещано явление
(снимка: CC0 Public Domain)

Често на компютрите си отваряме множество – понякога десетки – табове (раздели) едновременно в браузъра, което затруднява работата. Има начини да се реши елегантно този проблем.

Според изследване още от 2014 г., големият брой отворени табове на компютрите на лекари в интензивно отделение оказва негативно влияние върху продуктивността на работата им. Лекарите са принудени да отделят повече време за търсене на необходимата информация и ако вече са под стрес, негативният ефект се усилва.

Разбира се, не всеки работи като лекар, но дори и за обикновените офис служители 50 таба могат да доведат до претоварване с информация. Един от методите за предотвратяване на това неудобство е инсталиране на специални разширения за браузъра. Ето няколко полезни добавки, подбрани от Angela Lashbrook, колумнист на OneZero.

OneTab. Това разширение позволява представяне на всички раздели в нов прозорец като връзки. Тоест, формира определена група табове – можете да ѝ дадете име, да я споделите, като използвате връзка или QR код. Плъгинът е достъпен за инсталиране в браузъри Chrome и Firefox.

Pocket. И това разширение записва всички табове под формата на връзки. Достъпно е за браузъри Opera, Safari и Chrome, а във Firefox дори е налично като вградена функция. Подобно на Open, запазва табовете само по един. В същото време има мобилна версия на плъгина, която дори препоръчва други подобни инструменти. Важно е да се има предвид, че Pocket не осигурява пълна поверителност на данните.

Toby. Има приятен дизайн и позволява запис както на отделен таб, така и на всички наведнъж. При отваряне на браузъра, всички запазени раздели се виждат веднага. Разширението може да се инсталира във Firefox, Opera и Chrome, не предава данни на трети страни.

Evernote. Това е най-надеждният инструмент от всички. С него можете не само да запазвате табове, но и да създавате списъци и бележки. Налична е и възможност за писане на анотации към табовете. Запазва само по един раздел, но в същото време поддържа две негови версии: пълна (с всички изображения и реклами) и опростена. Има и препоръчителна функция, както в Pocket. Може да се инсталира в Safari, Firefox, Internet Explorer, Chrome, Microsoft Edge и Opera.

Great Suspender. Това разширение спестява RAM, като временно „поставя на пауза” ненужните табове. Предимство също така е, че не предава данни на никого.

Друга опция освен разширенията е запазване на табове в отметките на браузъра. За да направите това, трябва да кликнете върху опцията „Запазване на раздели към всички отметки” (която се появява при натискане на десн бутон в лентата с табове в Chrome) или да натиснете комбинацията Ctrl+Shift+D и след това да добавите всичко в папката.

Освен това можете да използвате и най-простия метод – да въведете всички връзки, към които може да се обърнете за целите на работата си, в един Google документ, например. Но това ще отнеме повече време, отколкото използването на разширения.

Коментари по темата: „Как да се спасим от десетките отворени табове в браузъра”

добавете коментар...

  1. Doinov Petru

    Ctrl+Shift+W
    Не го знаехте, нали? Цяла статия с простотии написахте.

Коментар