Intel иска да се върне в компютрите на Apple

Пат Гелсингър е амбициран да отвоюва Mac компютрите обратно за Intel
(снимка: Intel)

Преминаването на Apple към собствени процесори в Mac компютрите беше голям удар за Intel. Но водещият чипмейкър не се е примирил със загубата на ключов клиент като компанията от Купертино.

Още преди Apple да представи новите си процесори в лаптопите MacBook Pro, изпълнителният директор на Intel Патрик Гелсингър заяви в интервю за „Axios on HBO”, че се ангажира да помогне за разработката на чипове, които ще накарат Apple да се върне към Intel. Освен това интелските чипове могат да се появят в продукти на Apple, които преди това не са използвали Intel, убеден е Гелсингър.

Междувременно, шефът на Intel уважи усилията на Apple, като похвали качеството на процесорите от серията M1, които дебютираха през ноември миналата година. Според него, Apple е свършила добра работа в тази област.

След вчерашното обявяване на процесорите M1 Max и нови, базирани на тях компютри, акциите на Apple поскъпнаха с 1,2%, докато ценните книжа на Intel се повишиха със символичния един цент. Но тъй като няма спад, това вече е своеобразно постижение за Intel.

Коментари по темата: „Intel иска да се върне в компютрите на Apple”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Защо Интел пропадат? Защото са динозаври.

  2. еХперт

    Много добър анализ. х86 архитектурата бавно отстъпва. Първо в крайните устройства, по-късно и при сървърите. Интел могат единствено да се опитат да забавят процеса.

    Другите им опции са да конкурират тайванците и корейците при производството, ама се видя че не могат – или не искат, или не знаят как.

    Остава да минат и те на АРМ или да търсят други ниши – мрежи, модеми, ускорители за ИИ, но и там конкуренцията е сериозна.

    Като цяло не ги съжалявам въобще, благодарение на нелоялна конкуренция от тяхна страна компютрите с десетилетия бяха по-скъпи, а подозирам че в миналото е възможно и технологичните процеси да са бавели нарочно.

  3. ..

    След дъжд качулка.

    Apple от ранните си години се водят от съвета на Алан Кей, че хората, които са наистина сериозни относно правенето на софтуер, трябва да правят свой хардуер. Само ще допълня, че от ден първи Кей включва проектирането и на свои процесори.

    Advanced RISC Machines Ltd (ARM) е основана през Ноември 1990г като съвместно предприятие на Acorn Computers, VLSI Technology и Apple.

    AIM alliance, основан от Apple, IBM и Motorola през Октомври 1991г има като основни цели разработката на отворена изчислителна платформа, достъпна за цялата индустрия. В резултат се появява Power архитектурата и базираните на нея PowerPC процесори, които Apple ползват преди прехода към Intel.

    Дори при прехода си към x86/64, Apple имат различни изисквания към Intel и дори на 2 пъти получават процесори с добавени специално за тях хардуерни модули. И по-точно, някои технологии, които Intel пазят само за сървърните си процесори, са включени в процесорите за Apple.

    В последствие Intel преценяват (може би и под натиска на Microsoft), че не могат да дават предимство на Apple и спират тази практика.

    Но, истинската буря започва, когато Гелсингер отказва на Стив Джобс да правят процесори за iPhone (около 2005 година). Това дава тласък на Apple (обратно) към ARM.

    В момента Apple са в ситуация, за която Джобс е мечтал от ранните години на компанията – контролират целия технологичен стек – от процесори, през цели устройства, през операционните системи, и всички инструменти за разработка на софтуер, до множество потребителски приложения.

    Не знам какво точно очакват да направят от Intel, но за Apple преходът към собствени процесори е цел, която преследват от над 30 години.

    Самите Intel вече нямат тази доминантна роля на пазара, която имаха в продължение на над 2 десетилетия.

    Проблемите на Intel през последните 5-6 години идват най-вече от факта, че x86/64 взе да издъхва като архитектура – прекалено много оптимизации са изключително трудни или направо невъзможни за прилагане при x86, докато за ARM и RISC-V се прилагат без проблеми.

    Преди време четох статия относно възхода на x86, която твърдеше, че тази архитектура винаги е била технически по-лоша от конкурентите, но Intel са пробили с по-ниски цени и с това, че са водели с 2 технологични възела пред останалите при смаляването на транзисторите.

    Това предимство вече го нямат.

Коментар