Facebook наема 10 000 души в ЕС за „метапространството”

Нов проект на Facebook ще ни пренесе в метапространство, където сме представени с аватари
(снимка: CC0 Public Domain)

Facebook планира да наеме 10 000 души в Европейския съюз, които ще работят по амбициозния проект на компанията за т.нар. метапространство, стана ясно в началото на седмицата.

Метапространство се нарича усъвършенстваното виртуално пространство, в което хората присъстват чрез свои аватари – своеобразни цифрови двойници – и могат да правят почти всичко, което е възможно и в реалното пространство, пояснява BBC. За целта се използват леки виртуални „очила”, както и редица технологии за усещане на виртуалната обстановка като истинска.

Решението на Facebook идва в момент, когато социалната мрежа е засегната от серия проблеми и все повече се налага да бъде регулирана, за да се ограничи влиянието ѝ.

Метапространството има потенциала да помогне за отключване на достъпа до нови творчески, социални и икономически възможности. И европейците ще го оформят още от самото начало”, казва Facebook в публикация относно проекта.

Новите работни места, които ще се разкриват през следващите пет години, ще включват „високоспециализирани инженери”, уточняват от социалната мрежа.

Инвестицията в ЕС предлага много предимства, включително достъп до голям потребителски пазар, първокласни университети и висококачествени таланти, отбелязва Facebook и подчертава, че сега изграждането на метапространството вече е един от големите ѝ приоритети.

Някои критици смятат, че новото решение на компанията цели да възстанови нейната репутация и да отклони вниманието на обществеността от поредицата скандали, в които Facebook се оказа забъркана през последните месеци.

Проблемите заваляха след разкритията на Франсис Хауген, която работеше като продуктов мениджър в екипа за гражданска почтеност във Facebook. Тя сподели, че компанията зад най-голямата социална медия е знаела добре за вредите, които продуктите ѝ нанасят на потребителите, особено децата, но данните за щетите са били грижливо пазени и прикривани.

По-късно стана ясно още, че социалната мрежа е имала VIP клиенти, които са се ползвали с особени привилегии. Проектът за метапространство вероятно ще потуши последните скандали, но е възможно да повдигне и нови парещи въпроси.

Коментари по темата: „Facebook наема 10 000 души в ЕС за „метапространството””

добавете коментар...

  1. Second Life

    С две думи прочетете и респект към първооткривателя. Другото е традиционно плагиатство и кражби на идеи и интелектуална собственост. Моля за статия на тема Second Life.

Коментар