От космоса към подсъдимата скамейка: Джеф Безос

Джеф Безос и неговата компания Amazon са изправени пред наказателно разследване в САЩ
(снимка: Jeff Bezos/Twitter)

Ръководителите на Amazon, включително основателят на мега-корпорацията Джеф Безос, може би са подвели или излъгали американския Конгрес относно бизнес-практиките на фирмата. Това твърдят водещи американски законодатели. Така малко след първия си полет в космоса Безос може да се озове на подсъдимата скамейка.

Членовете на съдебната комисия на Камарата на представителите заявиха, че обмислят да подложат фирмата на „наказателно разследване”, съобщи BBC. Това става малко след разследване на Ройтерс, което твърди, че Amazon е копирала продукти и фалшифицирала резултатите от търсенето си в Индия, за да увеличи продажбите на собствените си марки.

Amazon категорично отрече обвиненията. „Amazon и неговите ръководители не са подвели комисията и ние отрекохме – и се опитахме да коригираме данните във въпросните неточни медийни публикации”, каза неин говорител.

В понеделник петима членове на Съдебната комисия на Камарата на американските представители писаха до шефа на Amazon Анди Джаси, който наследи Безос през юли. Те заявиха, че „достоверният репортаж” на Ройтерс и последните статии в други новинарски издания „пряко противоречат на клетвата и показанията на висшите ръководители на Amazon – включително бившия главен изпълнителен директор Джефри Безос”.

„В най-добрия случай този репортаж потвърждава, че представителите на Amazon са подвели Комисията. В най-лошия случай демонстрира, че може да са излъгали Конгреса в евентуално нарушение на федералния наказателен закон”, се посочва в писмото.

От 2019 г. насам Съдебният комитет на Камарата на представителите разследва конкуренцията на дигиталните пазари, включително как Amazon използва данните на продавачите от т.нар. трети страни в своята платформа и дали компанията несправедливо фаворизира своите собствени продукти. В показания, дадени под клетва пред подкомисията по антимонопол на Съдебната комисия миналата година, Безос заяви, че фирмата забранява на служителите да използват данни за отделни продавачи, за да се възползват от продуктовите линии на собствената марка на Amazon.

В друго изслушване през 2019 г. Нейт Сютон, асоцииран генерален съветник на Amazon, заяви, че фирмата никога не е използвала подобни данни за резултатите от търсенията в полза на самата компания. „Алгоритмите са оптимизирани така, че да предсказват какво искат да купят клиентите, независимо от продавача”, каза той.

Коментари по темата: „От космоса към подсъдимата скамейка: Джеф Безос”

добавете коментар...

  1. Мзск

    Нека да му разпорят златния гъз

Коментар