Джеф Безос се оттегля от поста CEO на Amazon

Джеф Безос предава „юздите” на Amazon в ръцете на Анди Джаси
(снимка: Amazon)

Основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос ще се оттегли от поста CEO по-късно тази година, предавайки юздите на най-голямата компания за електронна търговия в света на Анди Джаси, който управлява Amazon Web Services.

Новината от Amazon идва заедно с обявяване на печалбата на компанията за четвъртото тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите, съобщи CNET. Промяната настъпва в труден период за Amazon. Компанията генерира огромни печалби, тъй като потребителите, заключени у дома поради кризата с Covid-19, стават по-зависими както от електронната търговия, така и от онлайн услугите. Това, от своя страна, привлече вниманието на регулаторите, загрижени за властта, която Amazon има върху търговците на дребно.

През четвъртото тримесечие нетната печалба на Amazon нарасна до 7,2 млрд. долара, или 14,38 долара на акция, спрямо 3,3 млрд. долара преди година. Нетните продажби са скочили с 44% до 125,6 милиарда долара. И двете цифри с лекота надвишават оценките на Уолстрийт за 7,23 долара печалба на акция и 119,7 млрд. долара нетни приходи.

Новият CEO Анди Джаси е опитен кадър на Amazon, който стартира с компанията през 1997 г. Той оформи подразделението AWS от самото начало и беше назначен за ръководител на дивизията през 2016 г.

Докато повечето хора познават Amazon с нейните операции в електронната търговия, AWS обикновено генерира най-голямата част от приходите на компанията. През четвъртото тримесечие дивизията направи 12,7 милиарда щатски долара нетни приходи. AWS доминира на пазара за облачни услуги, като заема около една трета от него. Компанията предоставя на бизнеса услуги за бази данни и облачни изчисления, включително поддръжка за машинно обучение и изкуствен интелект.

Джаси не е толкова известен като Безос, но се изявява по спорни въпроси в технологиите. През 2019 г. той разкритикува тогавашния президент Доналд Тръмп за политическа намеса в търга за голям договор на Министерството на отбраната, който в крайна сметка спечели Microsoft.

Той също така защити разработката на Amazon за разпознаване на лица, заявявайки, че правителствата трябва да имат достъп до най-модерната технология, за да запазят своите граждани в безопасност. В интервю през 2019 г. за Frontline Джаси каза, че е наясно с потенциала за използване на технологията на AWS. „Ако има някакви документирани доказателства за злоупотреба на хората с технологията, ние ще преустановим възможността на хората не просто да използват технологията, но и да използват AWS”.

Миналия месец Amazon спря услугите за хостинг в облака на социална мрежа Parler, тъй като платформата не успя да модерира съдържание, което пропагандира насилие. Parler беше използвана от протестиращите, които нахлуха в Капитолия на 6 януари.

Коментар