Тръмп се заема с облачния търг на Пентагона

Проект на Пентагона за 10 млрд. долара предизвика брожение в ИТ индустрията, а Доналд Тръмп се зарече да го разгледа отблизо (снимка: Shealah Craighead / White House)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп взе на прицел облачен търг на Пентагона на стойност 10 милиарда долара, поради оплаквания от много компании. На финалната права останаха кандидатите Amazon и Microsoft, а IBM и Oracle бяха извадени от процедурата.

На пресконференция в Белия дом по време на срещата си с премиера на Холандия Доналд Тръмп заяви, че никога досега не e получавал толкова много оплаквания от голям брой компании и, че ще разгледа отблизо търга, предаде CNBC.

„Някои от най-големите компании в света се оплакват от това”, каза Тръмп, като назова Microsoft, Oracle и IBM.

От април т.г. Microsoft и Amazon са единствените останали конкуренти за спечелване на договора с Пентагона, след като IBM и Oracle бяха изключени от Министерството на отбраната.

Макар че Тръмп не цитира изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос, последният не е от любимците на президента. Безос притежава „Вашингтон пост”, който Тръмп редовно критикува за начина на отразяване на работата на неговата администрация.

Освен това президентът смята, че гигантът в онлайн търговията Amazon не плаща справедлив дял от данъците и ощетява пощите на САЩ.

Договорът за JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) първоначално трябваше да бъде сключен през септември 2018 г. Според последни информации от Пентагона, облачната сделка може да бъде обявена през следващия месец.

IBM отдавна повдига сериозните си опасения относно структурата на поръчките на JEDI, припомня CNBC. „Продължаваме да вярваме, че Министерството на отбраната и нашите мъже и жени в униформа ще бъдат най-добре обслужвани от мулти-облачна стратегия”, казват от компанията.

AWS и Microsoft са единствените кандидати, които отговарят на минималните изисквания за договора, заяви през април говорителят на Министерството на отбраната Елиса Смит. Бизнесът с ЦРУ е голямо предимство за AWS.

Миналата седмица Oracle претърпя съдебно поражение в опита си да обжалва търга, твърдейки, че той е опетнен от конфликт на интереси.

Коментари по темата: „Тръмп се заема с облачния търг на Пентагона”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    cia = aws

Коментар