Учени: томографията е недотам безопасна

Около една трета от компютърните томографски сканирания, извършени в САЩ, са реално ненужни
(снимка: CC0 Public Domain)

Сканирането с компютърна томография (КТ) може да помогне на лекарите да открият почти всичко – от тумори до камъни в бъбреците. Някои експерти обаче имат опасения относно безопасността на тази процедура. Факт е, че дозата лъчение, получена от пациента, е 500 пъти по-висока от тази, получена при конвенционална рентгенография.

Изучавайки въздействието на компютърната томография върху здравето, учени, ръководени от д-р Тимъти Булард, са обработили данни за 1243 пациенти, за да оценят дозата лъчение, която са получили в продължение на 5 години. Въпреки факта, че компютърната томография е основният източник на лъчение, авторите обръщат внимание, че наред с това на хората са правени и изследвания чрез рентгенографии и мамографии.

Получените резултати са притеснителни: средно един пациент е получил радиационна доза от 45 mSv (милисиверт) за 5 години. Освен това 12% от пациентите са получили облъчване от над 100 mSv. При конвенционален рентген на гръдния кош облъчването е едва 0,02 милисиверта.

За сравнение, естественото фоново йонизиращо лъчение е приблизително 2,4 mSv годишно. Допустимата, считана за безопасна доза радиация за диагностика е 15 mSv годишно.

Преглед от група автори, ръководени от Дейвид Бренер, споменава, че около една трета от компютърните томографски сканирания, извършвани в САЩ, са реално ненужни. Проблемът отчасти се дължи на факта, че на пациентите се правят многократни сканирания, които могат да бъдат избегнати чрез подобряване на диалога между лекарите и пациентите.

Атрактивността на компютърната томография се крие във факта, че без незабавни странични ефекти тя е бърза, безболезнена и оставя пациента спокоен и уверен относно състоянието си. Ала като се има предвид, че компютърната томография започва да придобива популярност в САЩ през 80-те години, а за развитието на рак заради радиация са необходими около 20 години, то въпросът дали има връзка между двете неща все още изисква доста работа.

Въз основа на резултатите, получени от наблюдението на 25 хиляди японци, оцелели от атомната бомба и получили доза лъчение, приблизително съответстваща на дозата, получена при 2 сесии компютърна томография, експертите оценяват риска от развитие на рак, предизвикан от компютърна томография, като 1:2000.

При децата обаче тази цифра е много по-сериозна – 1:500. Така е, защото при децата клетките в организма се делят много по-бързо, което увеличава чувствителността на ДНК към радиация.

Съвременните устройства позволяват на медиците да намалят дозата лъчение с 50% при сканиране на дете или юноша. Но макар за това да са необходими съвсем малко и семпли манипулации за няколко секунди, много лекари пренебрегват възможността – поради липса на информация, бързане или просто мързел.

Въз основа на наличната информация днес, експертите препоръчват преди извършване на компютърна томография, особено за деца, пациенти и медици да се уверят, че процедурата е действително необходима и няма възможност да се замени с друго, по-безопасно изследване.

Коментари по темата: „Учени: томографията е недотам безопасна”

добавете коментар...

  1. Бабел

    Ще трябва и програма за секретност – ами ако се натъкнат на чипове?
    Изобщо всичко е неясно….

  2. Елементарно

    КТ е обикновен рентген само че свързан с компютър правещ вмместо една рентгенова снимка – множество снимки и логично по-големи дози от йонизиращи лъчение. Не е нужно да се прави откририе на неща които са очевадни, ясни и известни освен ако не са дрънчали пари за ненужни проучвания.

Коментар