Hyundai строи най-малкото летище – за въздушни таксита

Най-малката платформа за пътнически дронове ще бъде изградена в Ковънтри
(снимка: Hyundai)

Hyundai има големи амбиции за своето подразделение за eVTOL въздушни таксита и се е заела да изгради най-малкото в света летище – първото, предназначено за пътнически дронове. То ще се намира в Ковънтри, Великобритания. Проектът се осъществява в партньорство с правителството на Обединеното кралство, Общинския съвет на Ковънтри и Градската аерогара (UAP).

Да, дрон-летище в 2021 година! Година, в която прогнозният брой на търговските въздушни eVTOL таксита се очаква да е нула, коментира Newatlas. Всъщност, очаква се най-рано през 2024-25 г. да започнат първите пилотни програми за превоз на пътници чрез електрически дронове с вертикално излитане и кацане. Самата Hyundai смята, че този важен момент ще настъпи по-скоро през 2028 г.

Докато ние всички чакаме eVTOL да станат нещо масово, новата платформа, която ще си има и набор от зрителски трибуни, ще прекарва по-голямата част от времето си под прочутия английски дъжд, за да бъде домакин на технологични демонстрации от компании за товарни безпилотни самолети като Malloy Aeronautics. Тя се е ангажирала да извърши някои публични полети на платформата на Hyundai.

Новата платформа за въздушни таксита ще си има и зрителски трибуни
(снимка: Hyundai)

Въпросната инфраструктура ще бъде изградена върху малко парче земя и ще е с диаметър 40 метра. Модулна е и ще може да се повдига и измества при необходимост. Макар че по размер е по-голяма от най-големите хеликоптерни площадки, UAP казва, че физическият ѝ отпечатък „е с 60% по-малък от традиционния хелипорт”.

Под конусовидното съоръжение ще има оборудване – устройства за зареждане, макар че все още не е уточнено каква точно ще е техниката. Разбира се, зареждането на eVTOL ще трябва да бъде бързо и ще изисква голяма мощност.

Други характеристики, за които се твърди, че ще направят това мини-летище реално, са салони за пътници с кафенета и барове, както и места за поддръжка и паркиране на дроновете между полетите им. Възможно е да има товарни и логистични съоръжения. В инсталацията в Ковънтри ще има и подлез, построен за свързване на пешеходното и автомобилното движение. Твърди се, че може да има и стоянка за наземни таксита.

Коментар