Нов томограф намалява облъчването

Лидерът в медицинската техника Siemens повиши чувствителността на своите детектори за компютърна томография (КТ). Новите детектори Stellar могат да генерират образи с много по-високо качество, имат по-ниски дози на облъчване и консумират с 80 процента по-малко енергия.

Компютърните томографи (скенери) са оборудвани с една или две рентгенови тръби, които се въртят около пациента. Срещу всяка тръба е позициониран детектор. Костите и телесните тъкани пропускат рентгеновите лъчи в различна степен. Детекторите регистрират рентгеновите лъчи и ги преобразуват в цифрови сигнали и образи.

Скенер, оборудван със Stellar детектор, като например Somatom Definition Flash, може да направи пълно сканиране на сърцето за по-малко от една трета от секундата и то с резолюция от 0,30 милиметра. Излагането на радиация е редуцирано в значителна стeпен.

Благодарение на по-бързото сканиране, пациентите могат да бъдат прегледани, без да се налага да приемат бета-блокери за понижаване на сърдечния ритъм. Хората с наднормено тегло също могат да бъдат прегледани по-лесно, защото детекторите осигуряват добри образи, дори ако рентгеновите сигнали са изключително отслабени от дебели слоеве мастна тъкан.

Същото важи и за изследвания, при които ниската доза на радиация е от изключително значениe, като тези при деца и бременни жени.

Ключът към постигането на такова високо ниво на чувствителност е изцяло новата сензорна технология. КТ детекторът съдържа сцинтилаторни кристали, които първо преобразуват входящите рентгенови лъчи във видима светлина. Фотодиоди след това преобразуват светлината в аналогов електрически сигнал, който впоследствие се дигитализира.

Разработката е дело на сектор „Здравеопазване” на Siemens, глобалното изследователско подразделение „Корпоративни технологии” на компанията и производителя на микрочипове AMS.

Коментар