Дните на нетбука са преброени

Нетбуците изживяват последните си дни на пазара. През настоящата година ще бъдат продадени близо 15 милиона компютъра за образователни цели, но малка част от тях ще са нетбуци, прогнозира анализаторската компания ABI Research.

Нарастващата популярност на таблетите и появата на евтини лаптопи с висока производителност подриват позициите на нетбуците, наложени преди няколко години от производители като Asus и Acer, и в образователния сектор.

Някои анализатори твърдят, че нетбуците са на границата на изчезване. ABI Research все пак им дава известни шансове и тази година – компанията прогнозира, че ще бъдат продадени 6 милиона нетбука за целите на образованието.

Неотдавна Acer и Asus официално обявиха, че ще прекратят пускането на нетбуци през 2013 г. По-рано от производството на евтини мини лаптопи се отказаха Dell, HP, и Samsung. В резултат на това се очаква през настоящата година продажбите на нетбуци да паднат с над 50%.

Образователният сектор в момента е един от основните пазари за нетбуците. Но тук се намесват сериозно таблетите, които ще станат доминиращи, прогнозира ABI Research.

Коментари по темата: „Дните на нетбука са преброени”

добавете коментар...

  1. Григорий

    Не съм ползвал таблет до сега, или каквото и да е с Андроид. Но миналата година си взех Acer нетбук 10 инча. Сложих му и SSD и адски съм доволен от машинката. Работи пъргаво и безотказно.

  2. Az

    Обаче таблета е супер играчка. По някога става и за работа.

  3. CA

    #1 – Абсолютно вярно, няма такава глупост като таблета – защо като са толкова функционални продават към тях допълнително клавиатури и стойки и на практика те пак стават нотбуци 🙂

  4. Пешо

    Скоро ще дойде и краят и на таблет-боклуците!
    Ще осъзнаят обикновените хорица, че таблета не е пълноценен и функционален компютър.

Коментар