Развлекателна услуга свързва “трите екрана” в цифровия дом

План на AT&T за цифров дом обещава уникални към момента услуги за развлечение вкъщи. Телекомуникационната компания е близо до реализацията на идеята си да интегрира “трите екрана”, които хората най-често използват: персоналния компютър, телевизора и безжичния телефон.
AT&T обяви разширeна услуга Homezone, която обединява високоскоростен Интернет достъп със сателитна телевизия и домашна мрежа с цел създаване на цифров дом, или още “Digital Livinig Room”. Услугата ще разкрие възможности за потребителите да програмират домашното забавление, като си поръчват ТВ предавания и филми през който и да от двата канала – традиционните кабелни/сателитни мрежи и Интернет.
От едно устройство човек ще може да контролира съдържание от множество източници, като го насочва към телевизора, стерео системата или към други джаджи у дома. AT&T твърди, че е първата телекомуникационна компания, която предлага лесна интеграция на видео съдържание и ТВ развлечения през традиционни и широколентови мрежи, с възможност в бъдеще за връзка към мобилни телефони и други устройства.
Характеристика, която отличава технологията на AT&T от подобни разработки, е възможността за дистанционен, уеб-базиран достъп до домашната система. Това е важен елемент в стратегията на компанията да интегрира телевизора, РС-то и телефона, наричани още “трите екрана”.
Потребителят може да ползва услугата Homezone чрез едно единствено устройство (set-top box), което обединява в себе си високоскоростен достъп до Интернет, сателитна телевизия и домашна мрежа. Тестовете на услугата, започнали в началото на годината, са преминали успешно и тя вече е широко достъпна.
Homezone включва още вграден цифров видеорекордер, памет за цифрово фото и музика, както и възможности за плейбек. Срещу допълнителна такса от десетина долара на месец потребителите ще могат да ползват уеб-интерфейс за управление на системата.
Пълният пакет на услугата съдържа и телефонни разговори от AT&T, като цената набъбва до 120-240 долара. Homezone може да работи съвместно и с IP-базираната видео услуга на компанията, която обаче все още е слабо популярна.
Контролерът на Homezone осигурява достъп и до други услуги на AT&T от рода на уеб-базирано радио. Доставчикът планира в бъдеще да добави версия с висока резолюция (HD), както и съдържание от партньори като Yahoo. Някои от възможностите, например дистанционно управление на видео запис, ще бъдат достъпни през безжичните телефони на Cingular, която се контролира от AT&T.
Редица други компании се опитват да заемат позиции в цифровия дом. Основните РС производители предлагат продукти, които запълват празнината между компютрите и телевизията. Microsoft също има собствена линия от “set-top” устройства и свързан с тях софтуер, които вече имат проникване на европейския пазар. Гигантът Intel обяви планове за нови чипове, които разширяват функционалността на РС-то към развлеченията.
Погледнато глобално, обявлението на AT&T подчертава една промяна в индустрията и е нов етап от епичната битка между доставчиците на услуги, които са стартирали като телефонни компании, и кабелните ТВ оператори.

по темата: „Развлекателна услуга свързва “трите екрана” в цифровия дом”

добавете коментар...

  1. с.а

    информацията, която дава М.ИГНАТОВА е супер Браво Продължавай все така и ще имаш още повече читатели

Коментар