Япония и Финландия започват 6G изследвания

6G технологията ще осигури по-безпроблемно общуване и взаимодействие с услуги и устройства
(снимка: CC0 Public Domain)

Международен екип учени от Япония и Финландия ще работи за разработване на технологии и стандарти за бъдещите 6G технологии като част от съвместно споразумение за научни изследвания между двете страни, съобщи Университетът в Токио. През следващите няколко години ще бъде създадена „пътна карта” за стандарта 6G и ще се направят изследвания на технологичните компоненти.

„Не става дума само за по-високи скорости и по-бърза реакция, въпреки че тези неща ще бъдат подобрени”, казва проф. Акихиро Накао от школата по инженеринг при Университета в Токио, цитиран от RCR Wireless.

„Целите на 6G включват значително подобряване на енергийната ефективност, сигурност, базирана на квантовата механика, оптимизация на мрежите, базирана на изкуствен разум, интеграция със сателитни мрежи и др. За ежедневния живот всичко това означава, че хората ще имат по-безпроблемно общуване помежду си, както и взаимодействие с услуги и устройства”, допълва Накао.

Според Университета в Токио, някои области от живота, които ще се подобрят значително благодарение на 6G, са здравеопазването, където вградени сензори с ниска мощност могат да предават здравни данни в реално време на лекарите.

Друга сфера на приложение на 6G е реагирането при бедствия, тъй като интеграцията със сателитни платформи означава, че при увреждане на наземната инфраструктура основната комуникация може да се поддържа през сателитна мрежа. Това е особено важно за страни като Япония, белязана от многобройни природни опасности – земетресения, цунами, наводнения и дори вулкани.

„Като инженер за мен развитието на технологиите е много вълнуващо, но 6G надхвърля това. Вместо комуникационна инфраструктура, тя ще играе ролята по-скоро на социална инфраструктура”, казва Накао.

В допълнение, цел на новото партньорство е да допринесе значително за глобалната стандартизация и регулаторно развитие на 6G технологията.

Южна Корея, Китай, Европейският съюз и Съединените щати също вече имат проекти, програми и съюзи, свързани с развитието на 6G. Първоначалното търговско внедряване на 6G технологията се очаква да се осъществи между 2028 и 2029 г., според консултантската фирма ABI Research.

Коментар