6G мрежите идват. Кои са ключовите приложения?

Комуникационните мрежи от шесто поколение ще вкарат света в терабитовата ера
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато мрежите от пето поколение (5G) тепърва започват да навлизат в различни страни по света, вече се говори все по-често за голямата промяна, която ще донесат мрежите от шесто поколение (6G). 

Очаква се комуникационната технология от следващо поколение със своите терабитови скорости и микросекундни латентности да прокара пътя дори за безжично предаване на холографски изображения, според нов доклад на Counterpoint Research.

Пропускателната способност е количество данни, които могат да бъдат прехвърлени от източника до местоназначението в рамките на даден период от време – в случая на 6G тя ще достигне терабитове в секунда (Tbps). Предложеният честотен обхват за работа на 6G мрежите е от 300 GHz до 3 THz.

Въпреки че не се очаква новите мрежи да влязат в комерсиална експлоатация преди 2028 г., както прогнозира Samsung, разработките на 6G вече започнаха. Компании като Huawei и Nokia вече напредват по свой начин, за да ускорят процеса. Така или иначе, скокът от MHz (4G) до GHz (5G) и THz (6G) наистина изглежда експоненциален, отбелязва Gizmochina.

Що се отнася до 6G устройствата, те ще се нуждаят от по-добра енергийна ефективност, Line of Sight (LoS) канали, метаматериали за THz антенни решетки, подобрен AI за оптимизиране на мощността и качество на услугата (QoS, Quality of Service). В допълнение, терахерцовият спектър ще проправи пътя за холографски и ултра-масивни MIMO технологии.

С увеличаване на скоростите до терабитове в секунда, обхватът на приложенията също ще се разширява. Ето няколко ключови приложения, които ще се възползват от пропускателната способност на 6G (>1Tbps):

 • 8K/16K видео стрийминг;
 • безжично предаване на холографски изображения/видео (HoloPortation);
 • микросекундна латентност, която ще позволи управление на машини в реално време – напр. селскостопански роботи;
 • цифрови близнаци/реплики – взаимодействие между дигиталния и физическия свят чрез смесена реалност и AI;
 • мултимодални, многопозиционни 16K AR/VR приложения;
 • 3D 4K Maps ADAS (усъвършенствани системи за подпомагане на водача).

Сред потенциални доставчици на оборудване за 6G технологията докладът разглежда играчи като Ericsson, Samsung, Nokia, Huawei, ZTE, InterDigital, University of Oulu, SK Telecom, China Mobile, Docomo и AT&T.

Компании като Samsung, Qualcomm, LG, Apple, Oppo, Huawei, META се очаква да доставят 6G устройства и компоненти в по-голям мащаб. Apple и Google вече се присъединиха към „следващия G съюз”.

Китай вече пусна първия в света 6G спътник за терахерцова комуникация, припомня Gizmochina. Въпреки това ще са необходими още няколко години, за да видим резултатите от 6G в реално време – очакват се 100-500x по-бързи комуникации, отколкото в 5G мрежите.

Коментари по темата: „6G мрежите идват. Кои са ключовите приложения?”

добавете коментар...

 1. haha

  Сега всички ще са против 6G и ще искат да си останем на старото добро 5G.

 2. Путьо Маринкин

  Бъра-Бъра бЪ… Те това прочетох. Друго нямаше.

 3. Христо

  Батко те в лампите ще го вградят. И в якето, маратонките, телевизора, колите и т.н.

 4. Б1

  С 5-6-7 и така нататък G-та, нищо добро не чакай – обхватът все повече ще се влошава. Милиметровите вълни дори завесата на прозореца екранира ефективно, без пряка видимост, ама наистина пряка, нищо не върви.

 5. Ще ще ще

  Още търсим обхват в града, те ЩЕ.

Коментар