Българин оглави европейска телеком организация

Малките и средни оператори са гръбнакът на икономиката, казва Невен Дилков
(снимка: Татяна Чохаджиева / предоставена от Нетера)

За първи път българин оглави управителния съвет на влиятелната европейска организация ecta (European Competitive Telecommunications Association). Невен Дилков, основател и управител на Нетера и NetIX, бе избран на поста от отчетно-изборното събрание на асоциацията на 18 януари.

ecta представлява интересите на стотици водещи телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в цяла Европа. Асоциацията отстоява регулаторния и търговски интерес на своите членове, като гарантирането на справедлива регулаторна среда и конкуренция при равни условия.

„Заемам поста с ясната цел да постигаме конкретни резултати! Ще се постарая да подпомогна организацията в посока на това да е по-активна и да води съществени разговори с регулаторите и със законодателите, когато има нужда и възможност да се влияе за подобряване на конкурентната обстановка в телеком индустрията в цяла Европа”, коментира Невен Дилков.

Той подчерта, че ще продължи да работи за утвърждаване на принципите на организацията: „ecta винаги е защитавала позицията, че конкуренцията движи пазара, а малките и средни оператори са гръбнакът на икономиката. Те са пионерите и проводниците на добрите практики в телеком индустрията – добро и качествено обслужване, голям процент инвестиции спрямо приходи, иновативни и качествени услуги, по-благоприятни и достъпни условия за крайните потребители”.

Невен Дилков е член на Борда на директорите на ecta от 2018 г. На 30 март 2020 г. става негов зам.-председател, а на отчетно-изборното събрание, проведено на 18 януари 2021 г., е избран за председател.

Дилков участва в управителните органи и на редица други организации като Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), Сдружението за електронни комуникации и др. Член е на Експертния обществен съвет за управление на регистрите „.бг” и „.bg” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Коментар