90% от операторите в ЦИЕ ползват услуги на Нетера

Над 90% от международните телекомуникационни оператори, активни в региона, използват услугите на Нетера, заяви основателят на компанията Невен Дилков

Над 90% от международните телекомуникационни оператори, активни в региона, използват услугите на Нетера, заяви основателят на компанията Невен Дилков (снимка: Нетера)

Нетера e лидер на пазара на предоставяне на линии под наем в Централна и Източна Европа, стана ясно днес на пресконференция, по повод 20-годишния юбилей на българската компания.

„През 1996 г. стартирахме като първия частен интернет доставчик в България. Тогава, спътниковата ни станция беше с капацитет от 64kb и задоволяваше 80% от българския интернет пазар. С бурното развитие на интернет услугите у нас нашите капацитети и приходи растяха средно с 30% на месец. Днес, 20 години по-късно, Нетера e лидер на пазара на предоставяне на линии под наем в Централна и Източна Европа”, заяви Невен Дилков, основател и управител на Нетера.

Компанията предоставя услуги в 19 държави, като над 90% от международните телекомуникационни оператори, активни в региона, разчитат на Нетера. „За някои от тях осигуряваме над 90% от услугите им в региона”, допълни Дилков.

Паралелно със създаването и поддържането на спътникови станции и наземни оптични мрежи, Нетера изгражда и първия независим неутрален дейта център и телепорт за спътникови комуникации в Югоизточна Европа. Компанията първа пусна онлайн платформа за телевизия за българи в чужбина – Нетера TV. Нейна е и платформата Cloudware – облачна система, комбинация от хардуер, софтуер и мрежова свързаност.

Нова инициатива на Нетера е поредицата от образователни форуми Neterra Lab, първият от които ще се проведе на 19 септември в София на тема „SOS! Кой оплете моята мрежа?”, като във фокуса ще бъдат изнесената системна администрация и защитата от хакерски (DDoS) атаки.

Плановете за развитие на Нетера включват откриване на офис в Истанбул, изграждане на нов дейта център през 2017 г., както и нов телепорт за спътникови комуникации през същата година. Дългосрочна цел на българската технологична компания е разширяване на дейността й с точки на присъствие в целия свят.

„Занапред ще започнем да въвличаме клиентите в най-ранните етапи на развитието на новите услуги. Планираме пускането на портал, който позволява денонощно заявка на услуги, като за най-важните от тях ще гарантираме изпълнението им в рамките на часове. Едновременно с това, ще дадем на клиентите ни достъп през смартфон и компютър до актуална информация за работата на услугите им”, поясни Невен Дилков.

Инвестициите на компанията в българската икономика от създаването й до днес възлизат на 46 млн. лева. В момента в Нетера са ангажирани 140 български ИТ специалисти. Противно на разбирането, че този бизнес е предимно мъжки, в компанията мъжете и жените са по равно.

Коментари по темата: „90% от операторите в ЦИЕ ползват услуги на Нетера”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Да уточня, че не познавам господина на снимката и не коментирам него, а за това колко е интересен произхода на парите за интернет компания със собствен спътник.

    Та Saevar 96 е било време с комунисти, а сега не е. Това ли казваш? Ако е така, къде ли са изчезнали, тия от 96. Чинията на Бузлуджа не е отлетяла с тях за съжаление, значи вероятно ще да са все още тук някъде.

    А относно това, че изучиха децата си на запад, да ви разкажа една интересна подробност за ония времена. Имаше тогава една държавна фондация за подпмагане на деца да учат на запад – “Св. св. Кирил и Методий”. Бяха си издействали статут на доверие и имаха изпитни центрове за Тойфел, САТ и др. Всичко точно, но някъде след 2004 над 100 американски унивресититети декларираха, че повече няма да прознават резултатите от тази фондация.

    Оставям на тълкуването на вас.

  2. Saevar

    не съм предполагал че някога ще съм съгласен с тоя лудия Фофу но 96-а година наистина ще да е било червени пари, тогава много от комунистите вече си бяха изучили децата по чужбина и най-вероятно е някое ком=дете ….

  3. анастас

    към фофу – това за парите го знаеш или предполагаш?

    този човек е станал лидер не просто така а с творене

    поклон и благодаря

  4. Фофу

    И как ли се стартира като частен интернет доставчик в България със собствена спътникова станция ? Парите са дошли от

    А. Изкарани със труд и спестени от заплата и по две зърна боб по-малко на всяко готвене

    Б. От окрадени държавни пари и после подадени с куфарчета на “наши другари”

    Хайде червените бабета и тролчета нещо да кажат.

Коментар