Android 12 улеснява споделянето на Wi-Fi пароли

Потребителите на Android устройства ще могат по-лесно да споделят Wi-Fi паролите си
(снимка: CC0 Public Domain)

Още едно удобство ще предложи очакваната мобилна платформа Android 12. Споделянето на пароли за Wi-Fi ще бъде по-лесно за потребителите на смартфони с тази версия на операционната система.

Докато Google подготвя за пускане финалната версия на Android 12, в интернет постоянно се появяват нови подробности за нейните възможности. Ентусиастите от общността на мобилните разработчици XDA Developers разкриха една интересна функция на системата в документацията за проекта AOSP (Android Open Source Project).

Нововъведението в Android 12 ще улесни прехвърлянето на паролата за Wi-Fi мрежата от едно към друго мобилно устройство. На смартфони с Android 10 вече е възможно споделяне на паролата за Wi-Fi с помощта на QR код, но този метод има редица недостатъци. Най-важният е, че трябва да държите физически единия смартфон над другия, за да сканирате QR кода.

В Android 12 разработчиците на Google са опростили процеса – паролите ще могат да се прехвърлят по-лесно с помощта на функцията за близко споделяне Nearby Share. Това премахва необходимостта от физически контакт или сканиране на каквито и да било кодове – потребителите ще могат да споделят паролата, ако просто са в една стая.

Функцията Nearby Share замени Android Beam и е много подобна на Apple AirDrop. Тя позволява бързо сдвояване и трансфер на данни между мобилните устройства.

Коментар