Системните изисквания на Android 12 към смартфоните

И флагманите, и бюджетните смартфони ще могат без проблем да се обновят до Android 12
(снимка: CC0 Public Domain)

Системните изисквания на софтуерните платформи често са обект на разпалени коментари сред специалистите и обикновените потребители. Това е списък с минимално приемливите характеристики, които разработчиците пишат за дистрибуциите на системен софтуер, приложения и игри. Така потребителят разбира дали неговото устройство може да бъде актуализирано с новата версия на софтуера.

Освен за потребителите на Windows, системните изисквания са важни и за огромната общност от потребители на Android – за да разберат кой смартфон може да изтегли поредната актуализация на платформата и кой не може, отбелязва Androidinsider.

Минималните системни изисквания за Android се публикуват от Google всяка година в специален документ за съвместимост, наречен „Compability Definition Document”. Той описва хардуерните спецификации, които смартфонът трябва да притежава, за да бъде надстроен до нова версия на операционната система. Тази година Google също публикува такъв документ, от който става ясно, че Android 12 не е много ресурсоемка система, т.е. нейните изисквания не са особено завишени. Но не всичко е толкова просто.

Кои смартфони ще получат Android 12

Според списъка с минимални системни изисквания, публикуван от Google, за да се актуализира до Android 12, смартфонът трябва да има следните характеристики:

  • оперативна памет най-малко 6 GB RAM;
  • резолюция на екрана 1080p;
  • минималната плътност на пикселите 400 ppi;
  • скорост на паметта за запис и четене съответно 120 MB/s и 250 MB/s;
  • резолюция на основната камера 12 мегапиксела (MP);
  • резолюция на предната камера 4 MP;
  • функция за запис на видео в 1080p при 30 кадъра в секунда (fps).

Списъкът изглежда необичаен. В него липсват ключови параметри като серия на процесора, изчислителна мощност на процесора, тактова честота, вградено хранилище, необходимо за инсталиране на Android 12, и много други. Това е странно и същевременно приятно, защото излиза, че новата версия не налага изисквания за производителността на смартфона.

Това наистина е така. Android 12 може да бъде инсталирана на устройство с почти всеки процесор. Именно поради тази причина ще бъдат актуализирани не само водещите смартфони, но и откровено бюджетни устройства, които бяха пуснати през последната година-две. Основното изискване е процесорът да се поддържа от производителя. По правило обаче поддръжката на чиповете продължава не повече от 3-4 години, така че потребителите на по-стари устройства не биха могли да разчитат на актуализации.

Актуализация на Android за слаби телефони

Дори ако вашият смартфон не отговаря на всички системни изисквания, това не означава непременно, че той няма да бъде актуализиран до Android 12. Тогава възниква логичен въпрос: как устройствата, които имат по-малко RAM, отколкото изисква Google, могат да надстроят до Android 12? В края на краищата такива устройства не само са на пазара, те все още се произвеждат. Очевидно производителите няма да могат да игнорират предстоящата актуализация и трябва да я пуснат за устройства с недостатъчно RAM. Да, те могат и вероятно ще направят това.

Минималните системни изисквания за Android 12 не са свързани с инсталирането на актуализацията като такава, а с реализиране на нейния потенциал. По-просто казано, за да може производителят да адаптира всички иновации на новата версия в даден смартфон, устройството трябва напълно да отговаря на изискванията, поставени от Google. В противен случай актуализацията пак ще мине, но с някои ограничения във функционалността.

Все още не е уточнено какви ограничения очакват потребителите на смартфони-кандидати за новата версия на Android с 4 GB RAM или дори 3 GB. Освен това от функционална гледна точка Android 12 не може да се нарече много богата актуализация. Но Google поставя тези изисквания по някаква причина, така че ограниченията ще се проявят в някои случаи – например, когато използвате приложения, които са специално адаптирани за Android 12.

Вече знаем, че Google класифицира Android устройствата с 8 GB RAM и повече като специален клас високопроизводителни устройства и пуска за тях отделни версии на приложенията с повишени изисквания. Едно такова приложение е браузърът Chrome, базиран на 64-битова архитектура. Той е по-бърз от традиционната версия, поради потенциала на увеличената RAM и други хардуерни спецификации.

Коментари по темата: „Системните изисквания на Android 12 към смартфоните”

добавете коментар...

  1. No name:)

    Чесно казано искам този ъпдейт само заради добавените нови емоджита, но ми се вижда тъпо да искат 6ГБ за една актуализацияаз имам 4ГБ и се надявам скоро да намерят начин да я има за всички устройства на Android

  2. Реалист

    Какви са тея Глупости? Трябвало “6GB рам”. С 4GB Рам съм и 12-ката си върви Супер! То пък много големи “функционалности” няма що. Андроидска Работа или Гугълска!;)

  3. Anonymous

    Pixel 3 има 4 GB LPDDR4X и ще работи на него

  4. Anonymous

    6 GB RAM може да трябват само, ако ще записва видео и аудио около теб, когато не го ползваш.

  5. ИМЕ *

    А сега, де!?!?!?!? Отговаря на всички изисквания, но плътността на пикселите е само 395 ppi – “шъ станИ ли или нъц”? Имате ли мнение?

  6. ЛУДЛУД

    Еми кат си с по малко МП на камерата и с по малко от 6ГБ рам телефона ще лаги кат работят на заден план постоянно камерите и приложенията за ипращане на данни :Д пък и телефона трябва да има задължително 2 микрофона поне за да хваща по хубаво звука кат говориш против държавата да им е по лесно да те чуват :Д

  7. Бат Венци

    Що за простотия – минимум 6 гб рам, даже праг на пикселите на камерата wtf? Не виждам смисъла някой да ми обясни? А да, целта е да се харчат безмислено пари за нови телефони

Коментар