Изкусителни бюджетни смартфони идват в Европа

Wipo Lenny има 5-инчов дисплей, четириядрен процесор, 8MP задна камера и 5MP селфи-камера

Wipo Lenny има 5-инчов дисплей, четириядрен процесор, 8MP задна камера и 5MP селфи-камера

Единият се казва Лени, а другият – Томи. Наблизо е и Кей-кул. Те обаче не са братя. Те са смартфони. Направени са от френската фирма Wiko. Wiko показа Лени и Томи на Световния конгрес за мобилни технологии (MWC 2016) в Барселона под слогана „Не ти харесва играта ли? Ти можеш да я промениш!”.

Wiko е само един от многобройните произодители на смартфони, които с хубав дизайн, добри характеристики и ниска цена имат амбицията да превземат европейския пазар. Само за илюстрация: Лени има 5-инчов дисплей, четириядрен процесор, 8MP задна камера и 5MP селфи-камера, операционна система Android 6.0, поддръжка на две SIM карти и струва… 79 евро.

С това предложение, подплатено с хубав дизайн в типично френски маниер, Wiko вече е стъпила извън Франция. Устройствата й се продават в Португалия, Испания и няколко други европейски страни. При споменаването на България се оказва, че добре познават и картата на Източна Европа.

Смартфоните на Wipo мече се продават в Португалия, Испания и няколко други европейски страни

Смартфоните на Wipo мече се продават в Португалия, Испания и няколко други европейски страни

Производители на телефони от Китай и Корея, Хонгконг и Япония също се канят да навлязат на европейския пазар. Заявките им са подплатени с добре премерено съчетание от цена, качество и дизайн. Европейският вкус навярно не търпи „евтино” изглеждащи модели, но Gionee, KONKA, Zopo, NUU и други производители имат какво да предложат на европейския потребител, като че ли все повече отегчен от Apple и големите имена, борещи се да станат синоним на „висококласен смартфон”.

Така например, серията телефони N на NUU, джойнт-венчър на хонгконгската фирма Sun Cupid Group и американската Noetic Inc., също се цели в тази група. 5 или 5,5-инчов дисплей, поддръжка на LTE, 8 мегапиксела задна и 2 мегапиксела предна камера, поддръжка на две SIM карти, боравене с всчики честотни бандове, четириядрен процесор и Android 5.0 Lollipop – всичко това се предлага на цени от порядъка на 100 евро.

Смартфоните на NUU имат големи екрани, поддържат LTE и SIM карти, а цените им са от порядъка на 100 евро

Смартфоните на NUU имат големи екрани, поддържат LTE и SIM карти, а цените им са от порядъка на 100 евро

Има и по-висок клас устройства, чиито цени се извисяват докъм 300 евро. За да атакува европейските купувачи, фирмата е отворила офиси в Лондон и Амстердам. Още веднъж името България се оказва добре познато. Мениджърът, представящ NUU в Барселона, с радост си спомня за Варна, където някога е работил. Казва, че българският пазар е интересен за NUU и бърза да остави визитка.

Две големи имена от Китай демонстрират сериозни намерения за европейско присъствие. Дизайнът им създава усещане за висок клас, а характеристиките „отвяват” доста голяма част от предложенията на пазара.

Zopo използва събитието в Барселона, за да покаже модела Speed 8 – смартфон с 10-ядрен процесор, 21 MP камера, 5,5-инчов екран и кръгов четец за пръстов отпечатък, който е не просто ценна функционалност, но и интегрална част от елегантния дизайн на телефона. За това устройство фирмата е определила цени от около 300 щатски долара.

Zopo показа в Барселона модела Speed 8 - смартфон с 10-ядрен процесор и 21 MP камера

Zopo показа в Барселона модела Speed 8 – смартфон с 10-ядрен процесор и 21 MP камера

Gionee пък срази гостите с 3D дисплея на своя най-нов модел S8. Той освен 3D екрана си има и 16-мегапикселова камера (и 8MP задна такава), 5,5-инчове FHD AMOLED дисплей, 4GB памет и куп други забележителни качества, включително изящен металически корпус. Подобно на смартфона на Zopo, това устройство има батерия с капацитет 3000 mAh, което го прави доста издръжливо. E, този телефон ще е скъп и ще се продава в Европа за около 450 евро.

За амбициите на двете големи китайски марки e показателен и фактът, че доста от европейските медии бяха заляти с информация за новите им модели, а главната пътека между залите на MWC 2016 беше брандирана от единия от двата производителя.

Gionee срази гостите на чобилния конгрес в Барселона с 3D дисплея на своя най-нов модел S8

Gionee срази гостите на мобилния конгрес в Барселона с 3D дисплея на своя най-нов модел S8

Може би някой ще се изненада, но с атрактивни и нескъпи предложения към европейския смартфон пазар се стреми и една марка, която у нас е позната предимно с климатична техника – Haier. На конгреса в Барселона Haier лансира няколко елегантни модела смартфони, които освен с финия си дизайн могат да се харесат и с доста прилични характеристики.

Така например, моделът Leisure L56 работи с две SIM карти и има 5-инчов HD дисплей, четириядрен 1,3 GHz процесор, поддръжка на LTE, 13-мегапикселова задна камера с F2 лещи и 5 MP предна камера за селфи, GPS, Wi-Fi, както и 2200 mAh батерия. Този модел ще се продава за около 300 евро.

Наред с тези модели на Световния мобилен конгрес жужеше цял рояк предложения за бюджетни смартфони, които могат да осигурят добра базова функционалност срещу скромна първоначална цена. Някои от тях, въпреки по-оскъдните си технически характеристики, носят усещането за елегантност и стил. Остава да видим дали европейскят потребител ще допусне смелите нови имена да разтърсят „сцената” на пазара на мобилни устройства.

Коментар