256GB флаш за смартфони е два пъти по-бърза от SSD

256-гигабайтовият UFS чип на Samsung достига скорост на четене 850MB/s, което е почти два пъти повече, в сравнение с традиционните SSD дискове

256-гигабайтовият UFS чип на Samsung достига скорост на четене 850MB/s, което е почти два пъти повече, в сравнение с традиционните SSD дискове

Samsung започна масово производтство на на първата в света флаш памет с капацитет 256GB за мобилни устройства. Според компанията, подобна памет е два пъти по-бърза от SATA SSD за настолни компютри.

Новата флаш памет се базира на стандарта Universal Flash Storage (UFS) 2.0 и е предназначена за следващото поколение мобилни устройства. „С представянето на UFS памет с голям капацитет, която е почти два пъти по-бърза от SATA SSD дискове за настолни компютри, ние ще допринесем за промяна на парадигмата на пазара на памет за мобилни устройства”, заявиха от Samsung.

UFS чипът ще намери приложение в смартфони от висок клас. Той се базира на вертикална NAND (V-NAND) технология и използва специално създаден високопроизводителен контролер. UFS паметта може да обработи до 45 000 (при четене) и до 40 000 (при писане) входно-изходни операции в секунда (IOPS) при произволен (случаен) достъп. Това е повече от два пъти по-бързо, спрямо 19 000 и 14 000 IOPS при предходното поколение UFS памет.

При последователен достъп на четене 256GB UFS се възползва от два канала за трансфер на данни и достига скорост 850MB/s, почти два пъти повече, в сравнение с традиционните SSD дискове, базирани на SATA интерфейс и предназначени за настолни компютри. При последователен достъп за писане, моделът предлага максимална скорост от 260MB/s, което е около три пъти по-бързо спрямо високопроизводителните външни microSD карти.

Тези характеристики позволяват на новия 256GB UFS чип да поддържа видео с ултрависока резолюция (UHD) и работа с няколко приложения едновременно, при това на мобилни устройства с големи дисплеи. Пример за подобна употреба е едновременното гледане на филм в 4K резолюция и търсенето на файлове или свалянето на видео клипове.

Капацитетът от 256GB позволява и съхранението на изключително голям обем от данни на мобилно устройство. Например, един 256GB UFS чип може да побере около 47 филма във HD резолюция, което позволява много по-голяма гъвкавост при преносимата потребителска електроника.

Освен това новото поколение смартфони с интерфейс USB 3.0 са способни да прехвърлят HD филм с големина 5GB (около 90 минути продължителност) само за 12 секунди. Те ще се възползват от новата флаш памет на Samsung. UFS чипът е по-малък дори от външните microSD карти памет. Компактните размери на модела ще предоставят по-голяма свобода на дизайнерите на смартфони.

Samsung пусна в продажба своята 128GB UFS памет през февруари 2015 г. За една година компанията удвои капацитета и скоростта на UFS чипа.

Коментар