Android 12 е достъпна за инсталиране на Pixel смартфони

Притежателите на Pixel смартфони първи ще се възползват от предимствата на Android 12
(снимка: Google)

Едновременно с официалното представяне на новите смартфони Pixel 6 и Pixel 6 Pro, Google пусна стабилна версия на операционната система Android 12. Тя може да се сваля и инсталира от притежателите на Pixel.

Google представи Android 12 на 4 октомври, публикувайки изходния код на системата в Android Open Source Project. По това време обаче новата ОС не беше достъпна дори за потребителите на смартфони Pixel.

Ентусиастите започнаха да пускат първите версии на алтернативен фърмуер, базиран на Android 12, но производителите все още не бяха готови с официалните актуализации за смартфони.

Сега ситуацията се промени и стабилна версия Android 12 е достъпна за първата партида смартфони – маркови модели Google Pixel. Новата мобилна платформа може да се инсталира на Pixel 3 / Pixel 3 XL или по-нови модели Pixel смартфони.

Google също обяви, че ще пусне Android 12 за Samsung, OnePlus, Oppo, Realme, Tecno, Vivo и Xiaomi „по -късно тази година”. Датите на пускане могат да варират в зависимост от модела, региона и оператора.

Android 12 донесе със себе си много иновации. Основна сред тях е новият визуален дизайн с кросплатформен език на дизайна, известен като Material You, с адаптивни към тапета цветови теми.

Освен това Android 12 включва нови персонализируеми джаджи, актуализирана завеса, от която могат да се управляват интелигентни домашни системи, обновен екран Always On, подобрен режим на автоматично завъртане и „картина в картината”.

Сред останалите подобрения са дългоочакваните дълги екранни снимки на цялата страница, ново меню за изключване, повишена производителност и много иновации в сигурността.

Коментари по темата: „Android 12 е достъпна за инсталиране на Pixel смартфони”

добавете коментар...

  1. CF g

    Голям келепир кат си го туриш! Дроид кат дроид.

  2. Kaloyan

    С Pixel 3a съм и успешно инсталирах.

  3. Anonymous

    Кои смартфони ще получат Android 12

    Според списъка с минимални системни изисквания, публикуван от Google, за да се актуализира до Android 12, смартфонът трябва да има следните характеристики:

    оперативна памет най-малко 6 GB RAM;
    резолюция на екрана 1080p;
    минималната плътност на пикселите 400 ppi;
    скорост на паметта за запис и четене съответно 120 MB/s и 250 MB/s;
    резолюция на основната камера 12 мегапиксела (MP);
    резолюция на предната камера 4 MP;
    функция за запис на видео в 1080p при 30 кадъра в секунда (fps).

    Междувременно Pixel 3 е с 4 GB LPDDR4X

Коментар