Стандартът за умен дом ще се забави до 2022 г.

Големи играчи в индустрията подкрепят стандарта за умен дом Matter
(снимка: CC0 Public Domain)

Разпространението на първите сертификати за стандарт за интелигентен дом – по-рано наричан „Project Connected Home over IP” или „CHIP” – ще се забави до 2022 г., според публикация в блога на изпълнителния директор на Connectivity Standards Alliance (CSA) Тобин Ричардсън.

Стандартът Matter се ползва с подкрепата на Apple, Google, Amazon и много други големи играчи в индустрията за интелигентен дом, отбелязва Arstechnica. Той има за задача да гарантира, че устройствата от различни компании, използващи различни технологии (като Wi-Fi или Zigbee), могат да работят заедно – при това надеждно – по един или друг начин.

Matter беше обявен още през 2019 г. и последно се очакваше да стане готов преди края на 2021 г. Това обаче не е първият случай, когато „пристигането” на стандарта се забавя. Първоначално бе планирано той да се появи в края на 2020 г.

Ричардсън пише, че Matter има „пълнофункционална спецификация”, което би трябвало да означава, че окончателният набор от функции и поддържаните случаи на употреба са ратифицирани от работната група по стандарта.

При все това вече има повече от 200 компании, ангажирани със стандарта. Следващата фаза е „изграждане на поддръжка на типа устройства, тестване, усъвършенстване и, разбира се, разработване на SDK”.

За този SDK обаче става ясно, че ще се забави и ще може да се появи на бял свят чак през първата половина на следващата година. Официално не е посочена нито една причина за забавянето.

Според източници, отчасти това се дължи на ефектите от пандемията Covid-19, както и на факта, че има още компании, решили да се включат и да поддържат стандарта.

Коментар