Модернизират ускорено Централна гара София

Министър Георги Тодоров инспектира проектните дейности на Централна гара София
(снимка: МТИТС)

Централна гара София ще се превърне в модерен пътнически интермодален терминал с обновено приемно здание, нови коловози и съвременни системи за сигнализация и телекомуникации. Това ще се случи до 2024 година, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

В момента се работи по цялостното обновяване на коловозите на гарата, а скоро се очаква да стартират дейностите и в района на жп гара Волуяк. В рамките на същия проект ще бъде ремонтирана 10-километровата жп линия от София до Волуяк и ще се внедрят нови системи за сигнализация и телекомуникации.

Предвижда се и строителство на две нови жп гари във Волуяк и Обеля. Жп спирка Обеля ще прави връзка със софийското метро, което ще улесни значително всички пътуващи от Западна България към столицата.

Любопитен факт от историята на Централна жп гара София е, че първият локомотив, който пристига на гарата в далечната 1887 г., е пътувал именно по направлението София-Волуяк. Тогава жп гарата е осветявана с газови лампи, а движението е следено с морзови апарати.

Коментари по темата: „Модернизират ускорено Централна гара София”

добавете коментар...

  1. petkan

    Нови гари със стари влакове.

Коментар