ИТ гиганти създават единен стандарт за умния дом

Технологиите за умния дом ще получат тласък от разработката на единен стандарт
(снимка: Google)

Три от най-големите ИТ компании, наред с други имена от индустрията, обединяват сили за създаване на единен стандарт за умния дом. Алиансът Zigbee ще управлява работната група Connected Home over IP.

Развитието на пазара на решения за умния дом е ограничено от липсата на единен стандарт. Потребителите трябва да разберат дали отделните компоненти и домакински уреди могат да работят съвместно, за да образуват цялостна екосистема.

Производителите, от своя страна, които искат да осигурят широка съвместимост, са принудени да изразходват повече ресурси за разработка и тестване, отколкото би било необходимо, ако имаше общ стандарт.

Google обяви, че се присъединява към Amazon, Apple и други компании, за да създадат Connected Home over IP – нова независима работна група, ръководена от Zigbee Alliance (отделно от съществуващия протокол Zigbee 3.0 / Pro).

Целта на участниците в работната група е да комбинират доказани технологии на пазара, за да разработят нов отворен стандарт за свързване към интелигентния дом, базиран на IP. Протоколът ще позволи частна и сигурна комуникация между умни устройства, мобилни приложения и облачни услуги.

И разработчици, и потребители ще се възползват от новия универсален стандарт за умен дом. За първите стандартът ще опрости разработката и ще намали разходите, а за вторите – ще улесни избора и използването на компоненти за интелигентния дом.

Коментар