Пазарът на геймърски компютри расте

Геймърските РС ще бележат ръст от 3,8% годишно в периода до 2023
(снимка: CC0 Public Domain)

Доставките на компютри за игри на пазара в EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка) достигнаха 2,2 милиона броя през третото тримесечие на 2019 г., което е с 2% повече спрямо същия период на минлата година, сочи анализ на IDC.

В категорията геймърски компютри влизат настолни и преносими РС, оборудвани със скъпи, високоефективни графични карти, базирани на Nvidia и AMD. Устройства с професионални графични ускорители като Quadro и Radeon Pro не са включени в тази категория.

Според експертите от IDC, продажбите на геймърски компютри в Западна Европа са се увеличили с 0,4% през третото тримесечие на 2019 г., в сравнение със същия период на 2018 г.

В подрегиона CEMA (Централна Европа, Близкия Изток и Африка) е регистрирано увеличение от 5,7% след три тримесечия на спад. В периода юли-септември 2019 г. производителите са доставили на този пазар 690 хиляди геймърски РС-та.

IDC прогнозира, че пазарът на геймърски настолни РС и лаптопи в региона ще нарасне с 4,1% през четвъртото тримесечие. Доставките през цялата 2019 г. ще се увеличат с 0,3%, до 8,4 милиона броя.

В по-далечна перспектива, до 2023 г. обемът на този сегмент от РС пазара ще достигне 9,8 милиона единици, което означава средногодишен ръст от 3,8%, отбелязва IDC.

Коментар