Microsoft следва 5 принципа за AI в облачния Office

Microsoft подобрява работното място чрез изкуствен интелект и предлага много възможности, които да улеснят ежедневната работа в екип дори и на глобално ниво
(снимка: Microsoft)

Изкуственият интелект е една от най-революционните технологии на нашето време и има потенциала да помогне за разрешаването на много от най-належащите предизвикателства на нашия свят”, казва главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

Има три основни начина, по които изкуственият интелект (AI) навлезе в живота ни. Първият е чрез личните асистенти: независимо дали ги използвате на друго устройство, или на телефона си, те научават информация за вас и след това ви предлагат начини да улеснявате живота си.

Вторият е чрез препоръките за пазаруване: нали си спомняте как понякога сте обмисляли да си купите нещо онлайн, а след това сте виждали реклами на същото нещо в социалните мрежи?

Третият е чрез чатботовете: да откриваме отговори за това, което искаме, може да става все по-лесно, ако компанията, от чиято услуга се нуждаем, има чатбот, който може да отговори на въпросите ни с бързина и точност.

Microsoft отбеляза голямо технологично постижение през 2018 г., като създаде изкуствен интелект, чийто превод от китайски на английски език не се различаваше от човешкия. Човешкият паритет (human parity) може да изглежда твърде сложен за ежедневно приложение, но днес вече виждаме част от него в действие.

Чрез етнографски проучвания, фокус групи и потребителски изследвания Microsoft определи 5 принципа, които да следва, когато прилага изкуствен интелект в облачната версия на Office, който се обновява почти на месечна база. Те са следните:

  • увеличавай човешката изобретателност;
  • възприемай чувства и мислене;
  • уважавай всеки;
  • разбирай хората в заобикалящата ги среда;
  • и подобрявай постоянно.

Microsoft подобрява работното място чрез изкуствен интелект и предлага много възможности, които да улеснят ежедневната работа в екип дори и на глобално ниво. Така например, PowerPoint помага да направите впечатляваща презентация, Teams може да преведе разговора ви на почти 40 езика, Outlook автоматично открива и запазва най-добрата зала за срещи, а Word съдейства при намирането на работа.

Способността за машинно обучение акумулира повече информация за нуждите на потребителите
(снимка: Microsoft)

„Нарастващата популярност на изкуствения интелект в България създава екосистема, която привлича международни корпорации и компании да инвестират тук. Изкуственият интелект може да промени начина, по който бизнесът работи във всички индустрии, и нашата страна има потенциала да се превърне в ключов пазар за изкуствен интелект”, коментира Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft за България, Македония и Косово.

Изкуственият интелект се учи и подобрява с времето. Неговият обхват постепенно ще се разширява, като се добавят нови функционалности, а способността за машинно обучение акумулира повече информация за нашите нужди.

Коментар