Рекорд в точността на числото “пи”

Японски учени поставиха рекорд при изчисляване на точността на числото "пи".

Доскоро за най-точно представяне на математическата константа се считаше последователността от 1,24 трилиона цифри след десетичната запетая, постигната през 2002 година в центъра за информационни технологии на Токийския университет.

Сега учени от Университета Цукуба постигнаха двойно по-голяма точност, съобщава Popular Science. Числото "пи" вече е изчислено с точност от 2,5 трилиона цифри след запетаята.

"Пи" изразява отношението между дължината на окръжност и нейния диаметър. Това е ирационално число, което няма крайна стойност. В кратка форма "пи" се представя като 3,14.

Инженерите и математиците рядко използват "пи" с точност, по-висока от хиляда знака след запетаята.

Японските учени са провели изчисленията със суперкомпютър T2K Tsukuba System, снабден с 640 четириядрени процесора AMD Opteron. Машината има производителност 95 трилиона операции с плаваща запетая в секунда.

Изчисляването на "пи" е отнело 73 часа и 36 минути на суперкомпютъра. Предходният рекорд в точността беше постигнат за 600 часа.

За неофициален празник на "пи" се счита 14 март, тъй като в американския формат тази дата се изписва като 3.14 и съвпада с краткото представяне на числото.

Коментар