AMD и HPE внедряват един от най-мощните суперкомпютри

Процесорите AMD EPYC и ускорителите Instinct са в основата на мощната система Adastra
(снимка: AMD)

Две френски институции – Национална агенция за високопроизводителни изчислителни среди (GENCI) и Националният изчислителен център за висше образование (CINES) – придобиха суперкомпютъра „Adastra”. Мощната система е базирана на процесори AMD EPYC и ускорители HPE Instinct.

Внедряването на суперкомпютъра е планирано за следващата пролет. Adastra ще бъде една от най-мощните изчислителни конфигурации в Европа за академични и промишлени изследвания и ще допълни съществуващите системи на GENCI в два от другите национални изчислителни центрове на Франция, съобщиха от AMD.

Суперкомпютърът ще стъпи на балансирана и модуларна, конвергирана архитектура с два изчислителни дяла: единият – базиран на следващо поколение EPYC процесори със 768 GB памет, а другият – съдържащ един оптимизиран EPYC CPU от 3-то поколение и четири AMD Instinct MI250X OAM ускорители.

Суперкомпютърът Adastra ще бъде внедрен във Франция следващата пролет
(снимка: AMD)

Като част от договора, AMD и HPE имат ангажимент към CINES по отношение на работата за съвместно портиране, оптимизиране и мащабиране на HPC и AI приложенията на ускорения дял на Adastra.

Решението, предоставено от HPE, е сред най-ефективните, охлаждайки 97% от топлината, генерирана в машината, с помощта на течно охлаждане с топла вода, уточниха от AMD.

Коментар