Ел Салвадор строи „Биткойн град” при вулкана Кончагуа

Латиноамериканска държава ще добива биткойн с геотермалната енергия
(снимка: CC0 Public Domain)

Ел Салвадор планира да построи „Биткойн град” в основата на вулкан. Криптовалутата ще бъде използвана за финансиране на проекта, обяви президентът на страната Найиб Букеле.

Градът ще бъде кръгъл, за да представлява формата на голяма монета, и построен в югоизточния регион Ла Унион, каза Букеле, цитиран от BBC. Селището ще се възползва от геотермалната енергия на вулкана Кончагуа, за да захранва добива на крипто-монети.

Ел Салвадор наскоро стана първата страна, която реши да използва биткойн като официално и законно платежно средство. Решението доведе до мащабни протести заради опасенията, че криптовалутата ще донесе нестабилност и инфлация в бедната латиноамериканска страна.

Планираният нов град ще „включва всичко”, каза президентът в обръщение. „Ще има жилищни райони, търговски зони, услуги, музеи, развлечения, барове, ресторанти, летище, пристанище, железопътен транспорт – всичко, посветено на биткойн”, каза 40-годишният мъж.

Освен това, според него, в града няма да се налагат данъци върху доходите, а само данък върху добавената стойност (ДДС).

Половината от приходите, спечелени по този начин, ще бъдат използвани за „застрояване на града”, докато останалата част ще бъде използвана за поддържане на улиците „подредени и чисти”.

Букеле не посочи дати и срокове за изграждането или завършването на града, но каза, че голяма част от обществената инфраструктура ще струва около 300 000 биткойна.

Виртуалната валута бе въведена в Ел Салвадор през септември като законно платежно средство, наред с щатския долар. По това време правителството пусна ново приложение за цифров портфейл, раздавайки известна сума в биткойни на всеки гражданин.

В цялата страна бяха инсталирани и над 200 нови криптовалутни банкомата. Мярката бе представена като начин за стимулиране на икономическото развитие и работните места.

Коментар