Смартфоните затруднили традиционния шпионаж

За днешните агенти е много по-трудно да се прикрият с фалшива самоличност
(снимка: CC0 Public Domain)

Традиционният шпионаж е станал много по-труден в света на смартфоните. По-специално, сега е по-трудно за агентите да създадат убедителна фалшива самоличност, казва не кой да е, а Уилям Дж. Бърнс – директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ).

Преди появата на смартфоните, агент на ЦРУ можеше да пресече границата с куп фалшиви паспорти и уверено да пътува незабелязано до чужди градове, казва Бърнс, цитиран в публикация на 9to5Mac. Сега агентите са изправени пред цифрови препятствия: повсеместни камери за наблюдение и биометрични гранични контроли.

Смартфони, часовници и автомобили, които постоянно определят местоположението, пречат. В интернет винаги има някакви лични данни, които пречат на пълната анонимност, смята шефът на разузнавателната агенция.

Бърнс задава риторичен въпрос: как може един агент в съвременния свят да кандидатства за работа в друга държавна агенция или частно предприятие, ако мобилният му телефон не присъства редовно в града на организацията, няма записи, че е теглил пари от банкомат или е платил обяд с кредитна карта, и няма никакви записи от видеокамери?

Сега шпионите трябва не просто да се маскират като някого, а да живеят пълноценно живота на своя герой, обобщава мениджърът.

Коментар