Нов чип за смартфони идва с „опасна” функция

Някои подобрения в смартфоните крият риск за поверителността на потребителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският чипмейкър Qualcomm представи новия си процесор Snapdragon 8 Gen 1 за флагмански смартфони, като разкри интересни възможности на камерата. Това обаче разтревожи наблюдателите на пазара.

Става дума за функцията „always-on” (винаги включена), която позволява на предната камера винаги да е „нащрек”. Така например, камерата услужливо ще ви помогне да отключете телефона си само с поглед, преди дори да го вдигнете, или незабавно ще го заключи, ако лицето ви изчезне от полезрението на сензора.

Тази функция звучи плашещо и може да навреди на поверителността, предупреди The Verge. Разбира се, възможността да отключите телефона си само с един поглед може да бъде удобна, особено ако ръцете ви са мръсни. Въпреки това, поверителността също трябва да се има предвид.

Qualcomm сравнява винаги включената камера с постоянно включените микрофони (always-on microphones) – функция, която се използва в телефоните от години и е полезна, например, при гласови команди, с които може да се събуди устройството без докосване.

За щастие, американската компанията увери, че потребителите ще могат да деактивират функцията за винаги включена камера. Най-важното е всички хора да бъдат информирани и сами да решат дали си струва да рискуват своята поверителност с постоянно включен сензор.

Коментари по темата: „Нов чип за смартфони идва с „опасна” функция”

добавете коментар...

  1. Лабадайчо

    Да не си дилър

  2. Граф Сам

    Браво Propov и аз НЯМАМ какво да КРИЯ !!!

  3. Anonymous

    Мечтай си да е шега… Всичко слушат и после ти рекламират. Аз нарочно се ебавам и говорех за атентати и експлозиви да видя какво ще се случи. Веднага след това батерията на телефона започна да пада доста по-бързо. След няколко седмици и няколко хард рестарта се оправи, но забелязах, че изходящите данни са нарастнали доста за този период.

  4. Propov

    Гугъл ни слуша от години. Преди 4 години го забелязах и проверих. На мен не ми пречи. Предпочитам да получавам реклами според мойте интереси, а не за прах за пране или дамски превръзки. Който иска да ни слуша и контролира ще го прави така или иначе. Стига да сме с нещо интересни за тези хора. Аз не виждам лично на мен как и с какво могат да ми навредят. Който има нещо за криене да си се притеснява.

  5. Nerd

    Това се нарича контекстна реклама…

  6. Бай Ставри

    Човече ако ще и телефон с шайба да си носиш с теб пак ще те слушат ако има за какво и искат. То подслушването на разговор е друга бира там директно през клетката те хващат.

  7. Иван

    Най-добре е да има два телефона.Един смартфон и един обикновен с копчета.И според разгоря който искаме да направим избираме един от двата телефона.Както съм аз.

  8. Anonymous

    Това с микрофоните е факт. Брат ми говори за една страна и после на телефона имаше реклами за посещение само на тази страна!

  9. Anonymous

    Не е шега. Не ви ли се е случвало когато говорите за нещо после фейсбук да ви показва реклама за него.

  10. анонимният

    Ха-ха, загрижили се да поверителността!
    Който иска да запази поверителност поне в някакви разумни граници, трябва да се откаже от компютри, таблети, смарт телевизори, да не говорим за “умни” домове, а смартфона да го държи в кожен калъф с ватена подплата, и когато го включи, да носи очила с качествени огледални стъкла

  11. Anonymous

    Не. Така например се използват всички устройства като Alexa и други които позволяват гласови команди.

  12. Anonymous

    Това за микрофоните е шега предполагам.

Коментар