Графичната мощ ще нарасне неимоверно

В следващите 6 години производителността на графичните процесори (GPU) ще нарасне 570 пъти, заяви генералният директор на Nvidia Джен Хсун Хуанг по време на конференцията Hot Chip в университета Станфорд.

В същото време бързодействието на централните процесори (CPU) ще нарасне само три пъти, добавят от графичната компания.

Скокът в ефективността на работа на GPU ще позволи създаване на универсални устройства за автоматичен превод в режим на реално време. Освен това свръхбързите видеокарти ще се използват с технологии за трасиране на лъчи, на основата на които ще се генерират компютърни изображения, практически неразличими от истинските обекти.

Напоследък се ширят слухове, че Nvidia планира да разработи собствен Intel съвместим процесор. По-рано тази година компанията потвърди, че разглежда подобна възможност, но все още не е взела окончателно решение.

Освен графични чипове, Nvidia разработва и процесори с архитектера ARM, които са част от мобилната платформа Tegra.

Nvidia навлиза и в научните изчисления с графичния процесор Tesla и средата за разработка CUDA. Наскоро БАН внедри персонален суперкомпютър, базиран на Tesla.

Според експерти обаче, подобни системи дават предимство само при изчисления с единична точност. При пресмятания с двойна точност производителността пада над 10 пъти.

Повечето утвърден научен код използва именно числа с двойна точност, като освен това често е писан на Fortran, а CUDA е разширение на езика C. Това означава, че кодът не само трябва да се пренаписва от Fortran на C, но и да се верифицира при работа с по-ниска числена точност.

С Tesla може да се направи ценово и енергийно ефективен суперкомпютър, но не и универсален, който да замести тежките CPU решения, коментира читател на TechNews.bg.

Коментар