Стартира безплатно онлайн обучение по ИТ

Нова уеб платформа предлага безплатна квалификация в областта на информационните технологии. Learnpedia, поддържана от "Фондация за свободно интернет обучение", стартира онлайн в края на август.

Платформата има взаимоспомагателен характер и подобно на Wikipedia се основава на работа на доброволни начала. Поради това онлайн обученията и използването на различни софтуерни продукти се предлагат безплатно. Порталът излиза на няколко източноевропейски пазара.

"Необходимостта от квалификация в областта на информационните технологии в България е особено голяма, поради това сме убедени, че предлаганото от нас ще бъде посрещнато с огромен интерес", каза Кристиан Марс, основател на фондацията.

Възможността за обучение се предлага на родния език. На старта на платформата са достъпни курсове на румънски, унгарски, български, полски, чешки, словашки и словенски. В рамките на 2009 година ще започнат да се предлагат курсове и на други езици.

Потребителите ще могат да се включат в курсове за Microsoft Office 2007 – Word, Excel, PowerPoint, Outlook и OneNote. За последното тримесечие на 2009 година се подготвя обучение и за други продукти.

Всеки период на обучение трае два месеца, последвани от два месеца пауза. Потребителите, които вече са регистрирани, ще бъдат информирани за следващите започващи курсове. При регистрацията се изисква пълното име и адрес за електронна поща.

по темата: „Стартира безплатно онлайн обучение по ИТ”

добавете коментар...

  1. lgibm

    Сега още информация:
    След като послушах няколко теми, мога смело да кажа, че има много малоумни моменти, като например ползване на клавишни комбинации при форматиране на текст. Ето 2 примера: за да се форматира текст в Получер, MS предлага Ctrl+B, а за да стане курсив – Ctrl+I. Това са команди, които се подсказват, когато се задържи курсора върху съответния инструмент в някое Офис-приложение. В уроците, кой знай защо се указват следните комбинации: Ctrl+Shift+B и Ctrl+Shift+I, които също работят, но за какво е този Shift??? след като е по-лесно и бързо с официалните?
    И сега, най-отвратителното: дикторския глас… Човекът, който чете текста си няма никакво понятие от това, което е на екрана. Кой знай защо на шрифт той вика ЩРИФТ, на думи като хартия и програмен поставя, супер дразнещо, ударението на първата сричка. пробвайте да го произнесете: хАртия, прОграмен продукт – ужас. Нали всички грамотни хора знаят, че се казва хартИя и прогрАмен…
    Този, същият, поради неразбирането на това, което чете, поставя край на изреченията където си иска и по този начин напълно променя смисъла на текста. По-точно го прави безсмислен. Слушайте обяснението за табулиране в MSWord… Аз нищо не разбрах, макар, че ми е известно за какво става дума, докато не включих субтитрите и видях, че изреченията са подредени по напълно друг начин от това, което се чува.

  2. lgibm

    Който се регистрира, да не си помисли да пише на кирилица. Рискува питребителското му име да е с маймуни, тъй като се генерира като комбинация от собствено, фамилно и служебно добавени символи (не винаги).
    Иначе уроците са сравнително простични и съвсем като за начална грамотност. Поне за сега. С две думи – много полезни. Винаги се радвам на такива неща, за да могат и новаците да се ограмотяват.
    Само не разбрах как се пуска опцията за самопроверка, въпреки, че има указания за rdp файл, който ще се предложи

Коментар