Европа иска край на ICANN монопола

Европейската комисия призова за стартиране на международни разговори за управление на интернет трафика. През последните 40 години интернет се разви от правителствен проект в САЩ до световна комуникационна мрежа. Една-единствена организация обаче направлява целия трафик – базираната в Калифорния ICANN, посочва Комисията.

ICANN (Интернет корпорацията за отреждане на имена и адреси) е  неправителствена организация, която контролира движението и системата с адреси в киберпространството. Основана през 1998 г., тя работи по договор с правителството на САЩ. Въпреки че ICANN е частна организация с международно участие в борда, тя е отговорна пред властите във Вашингтон.

Комисията многократно е призовавала за засилване на международния контрол на интернет с аргумента, че нито една отделна държава не трябва да контролира толкова важна част от световната икономика. Наскоро Брюксел поднови призива си, като отбеляза, че договорът на ICANN с правителството на САЩ изтича през септември.

За ICANN наближава "исторически момент", заяви комисарят по информационно общество и медии Вивиан Рединг. Тя зададе въпрос дали ICANN ще се превърне в "напълно независима организация, която се отчита пред глобалната интернет общност". Един от спорните пунктове е контролът върху имена на домейни с кодове на страни като .uk, .fr и .eu.

В документ със заглавие "Управление на интернет: следващите стъпки" Комисията предложи ICANN да бъде управлявана от частни организации, според принципите, за които публичните власти са се договорили, но без правителствена намеса в ежедневната работа.

"Това е особено уместно, като се има предвид, че следващите един милиард интернет потребители идват предимно от развиващия се свят", заяви Комисията, призовавайки за международни разговори за управлението на интернет.

Въпросът става неотложен, тъй като ICANN изпълнява планове за увеличаване на броя и вида на наличните интернет адреси.

Коментар