Рансъмуер бандата REvil арестувана в Русия

Една от най-мощните кибербанди в света беше неутрализирана от руските служби
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите в Русия обявиха, че са ликвидирали престъпната група за софтуерно изнудване REvil и са повдигнали обвинения срещу неколцина от нейните членове. Руското разузнавателно бюро ФСБ заяви, че групата е „престанала да съществува”.

Агенцията получила информация за бандата REvil от САЩ, след което предприела действия. Според руската държавна новинарска служба ТАСС, REvil „разработва злонамерен софтуер” и „организира кражба на пари от банковите сметки на чужди граждани”.

ФСБ е конфискувала повече от 426 милиона рубли, 600 000 долара, 500 000 евро. Иззети са и повече от 20 „първокласни коли”, които са били закупени с печалбата от престъпната дейност. Арестувани са общо 14 души.

„Организираното престъпно сдружение е престанало да съществува и информационната инфраструктура, използвана за престъпни цели, е неутрализирана”, се казва в изявление на ФСБ.

Събитието е изключително важно за геополитическите взаимоотношения между Русия и САЩ, съответно и страните, които са намесени в тези взаимоотношения. Рансъмуер атаките се разглеждат като част от кибервойната между страните, припомнят анализатори.

На срещата си на върха в Женева миналото лято руският президент Путин и президентът на САЩ Байдън се съгласиха да започнат дискусии за това как да се преборят с рансъмуера. Едва ли някой е очаквал обаче руските власти да арестуват бандата на руска земя, коментира кибер-репортерът на BBC Джо Тайди.

„Операцията е първият случай от години, в който САЩ и Русия си сътрудничат в операция срещу киберпрестъпността. Това може да загатва за размразяване на отношенията”, допълва той.

Коментари по темата: „Рансъмуер бандата REvil арестувана в Русия”

добавете коментар...

  1. .

    Не след дълго ще се въздигне от пепелта като Феникс, тъй че спокойно.

Коментар