Киберпрестъпността ще се контролира от Букурещ

Киберпрестъпленията стават все по-голям проблем на Стария Континент. Ето защо Съветът на Европа – органът, който насърчава взаимодействието между отделните страни – планира да отвори в румънската столица Букурещ офис за борба с киберпрестъпността.

Ролята на новия офис ще бъде да управлява глобалните дейности на Съвета в областта на киберсигурността и да направи организацията по-ефективна при реагиране на нарастващия брой молби за помощ в случаи на на киберпрестъпления.

Икономическите загуби от киберпрестъпления могат да достигнат 500 милиарда долара годишно в световен мащаб, сочи скорошен доклад на компанията за сигурност McAfee. Хиляди хора губят своите работни места в резултат на киберпрестъпления, а компаниите търпят огромни щети от кражба на интелектуална собственост и влошаване на имиджа.

Кибератаките са второто най-разпространено икономическо престъпление за компаниите от финансовия сектор, твърди нов доклад на PricewaterhouseCoopers. Извършвани с помощта на компютри и интернет, кибер престъпленията се свеждат до кражба на лична информация, промишлен шпионаж, увреждане на репутацията, кражба на пари или нарушаване на работата на услуги.

Коментар