Киберпрестъпността ще се контролира от Букурещ

Икономическите загуби от киберпрестъпления могат да достигнат 500 милиарда долара годишно

Икономическите загуби от киберпрестъпления могат да достигнат 500 милиарда долара годишно

Киберпрестъпленията стават все по-голям проблем на Стария Континент. Ето защо Съветът на Европа – органът, който насърчава взаимодействието между отделните страни – планира да отвори в румънската столица Букурещ офис за борба с киберпрестъпността.

Ролята на новия офис ще бъде да управлява глобалните дейности на Съвета в областта на киберсигурността и да направи организацията по-ефективна при реагиране на нарастващия брой молби за помощ в случаи на на киберпрестъпления.

Икономическите загуби от киберпрестъпления могат да достигнат 500 милиарда долара годишно в световен мащаб, сочи скорошен доклад на компанията за сигурност McAfee. Хиляди хора губят своите работни места в резултат на киберпрестъпления, а компаниите търпят огромни щети от кражба на интелектуална собственост и влошаване на имиджа.

Кибератаките са второто най-разпространено икономическо престъпление за компаниите от финансовия сектор, твърди нов доклад на PricewaterhouseCoopers. Извършвани с помощта на компютри и интернет, кибер престъпленията се свеждат до кражба на лична информация, промишлен шпионаж, увреждане на репутацията, кражба на пари или нарушаване на работата на услуги.

Коментар