Нова схема за изнудване: кибер-отвличане

Престъпният контингент измисли нова схема за изнудвания и откупи единствено чрез онлайн комуникации (снимка: CC0 Public Domain)

Нова престъпна схема за изнудване и откупи набира популярност в САЩ. Китайски студент стана жертва на „кибер-отвличане” в северноамериканския щат Юта, а неговите родители трябваше да платят 80 000 долара за „освобождаването” му.

Изчезналият студент Кай Джуанг, на 17 години, е открит “жив, но много измръзнал и уплашен” в палатка в планините близо до Бригъм Сити, разказа за инцидента Вашингтон Пост, позовавайки се на полицейски доклад. Киберотвличанията са се превърнали в „смущаваща криминална тенденция”, казва началникът на полицията в Ривърдейл – Кейси Уорън.

Измамниците убеждават студента от Китай да се изолира под заплахата да навредят на роднините му. А семейството е информирано, че любимият им човек е бил отвлечен и задържан за откуп. Уорън не посочва имената на отговорните за случая Кай или къде работят. Полицията все още разследва престъплението.

Китайското посолство във Вашингтон информира, че Кай Джуанг “сега е в добро състояние” и помоли китайските граждани в Съединените щати да “вземат необходимите предпазни мерки и да останат бдителни срещу… виртуални отвличания и други форми на телекомуникационни и онлайн измами”.

Хронология на инцидента

Ръководството на гимназията, в която учи Кай, се свързва с полицията, за да съобщи за изчезнал ученик и, че семейството му в Китай е получило фотографско доказателство за неговото пленничество. Роднините на Кай споделят, че получават “постоянни заплахи”. Те са превели около 80 хиляди долара като откуп по банкови сметки, посочени от нападателите.

Според полицията, тийнейджърът е бил “манипулиран и контролиран” от престъпниците няколко дни, преди да бъде открит в гората. Той очевидно „се е изолирал по указание на своите кибер похитители”. Полицията казва, че работи с ФБР, посолството на САЩ в Пекин и китайските власти, за да открие студента и се опасява, че той ще „замръзне до смърт”.

Полицията използва дронове, за да претърси гората и в крайна сметка открива уединено място, където Кай седи в палатка, сам в студения планински район. „Вътре в палатката нямаше източник на топлина, само топло одеяло, спален чувал, ограничено количество храна и вода и няколко телефона, за които се твърди, че са били използвани за извършване на кибер-отвличането”, разказва Уорън.

Кай вече е прегледан от медицински работници. Ученикът имал само две молби към разследващите, които го открили – да говори със семейството си и да хапне топъл чийзбургер.

Студенти на прицел

Студентите по обмен в САЩ, особено от Китай, често са жертви на виртуални отвличания. Въпреки че престъплението може да приеме много форми, то винаги е схема за изнудване, която подмамва жертвите да платят откуп за освобождаването на любим човек под заплаха от насилие или смърт, обясняват от ФБР как работи схемата.

Престъпниците изпращат на роднините гласови записи и снимки с доказателства за отвличането и след това ги изнудват за откуп. Жертвите, поставени в изолация, обикновено се наблюдават чрез обаждания по Skype или FaceTime, уточняват от полицията в Ривърдейл.

Такива престъпления са извършени за първи път в Мексико и югозападните гранични щати, а сега все по-често засягат жители във вътрешността на Съединените щати.

Коментар