Intel ще догонва Nvidia с мениджър от HPE

Ключово подразделение на Intel беше поверено на Джъстин Хотард от HPE
(снимка: Intel)

Производителят на процесори Intel нае специалист от корпорацията Hewlett Packard Enterprise, за да конкурира по-успешно Nvidia на пазара за AI ускорители. Джъстин Хотард, доскорошен изпълнителен директор в HPE, ще оглави подразделението за центрове за данни и изкуствен интелект в Intel. Така едно от ключовите направления в дейността на чипмейкъра е поверено на външен мениджър.

Хотард отговаряше за високопроизводителни изчисления, изкуствения интелект и управлението на лабораториите в HPE. На новата си позиция в Intel той ще контролира разработването и поддръжката на някои от най-важните продукти на компанията, включително сървърните процесори Xeon, които преди доминираха в сегмента на центровете за данни, но загубиха значителен пазарен дял от конкурентите.

Преди HPE, Хотард управляваше NCR и Motorola. В Intel той ще се заеме с AI, специализираните графични процесори и ускорители и ще се опита да изведе компанията на прилично ниво на конкуренция с Nvidia, която в момента безусловно доминира в тази област, отбелязва Блумбърг.

Възстановяването на лидерската позиция на Intel в продуктите за центрове за данни е от решаващо значение за плановете на главния изпълнителен директор Пат Гелсингър да възстанови господството на компанията в производството на чипове.

Въпреки че чиповете за центрове за данни съставляват сравнително малка част от индустрията, самите специализирани процесори и базираните на тях ускорители могат да се продават за десетки хиляди долари всеки, което ги прави изключително печеливши.

Хотард, който ще започне работа в Intel на 1 февруари, ще замени ветерана в компанията Сандра Ривера. В началото на годината Ривера се премести на позицията ръководител на подразделението за програмируеми решения на Intel (PSG), което се обособи в отделен бизнес и планира да стане публична компания в рамките на две до три години.

Междувременно Intel обяви, че друг топ мениджър на нейното подразделение за центрове за данни и изкуствен интелект, Арун Субраманян, ще ръководи нова софтуерна компания – Articul8, специализирана във внедряването на машинно обучение и големи езикови модели (LLM). Articul8 е създадена от Intel съвместно с инвестиционните компании DigitalBridge Group и Mindset Ventures.

Коментар