ФБР отчита скок на „сексуалното изнудване“ онлайн

Тийнейджърите по цял свят все по-често биват атакувани от кибер-изнудвачи чрез схеми за “неприлични” снимки (снимка: CC0 Public Domain)

ФБР алармира за експлозивно нарастване на случаите, в които тийнейджъри биват тормозени онлайн и изнудвани за пари, след като са били подмамени да изпращат „сексуално експлицитни“ снимки.

Най-малко 3000 деца, предимно тийнейджъри, са били жертви на схемите, които са свързани с повече от дузина самоубийства тази година. Това е мащаб, който властите в САЩ не са виждали никога досега, казаха служители на Министерството на правосъдието.



Мнозина от жертвите си мислят, че разговарят онлайн с деца на своята възраст, но ловко и бързо биват манипулирани, за да изпратят свои разголени снимки – а след това биват изнудвани за пари със заплахата, че техните фотоси ще бъдат публикувани онлайн.

Повечето жертви са на възраст между 14 и 17 години, но на прицел са попадали и деца на 10 години. Става въпрос за мащабен проблем, тъй като сега децата може да прекарват много време онлайн, предвид, че училищата затварят за зимната ваканция, предупреди ФБР.

Налице е десетократно увеличение на докладите за подобни случаи в сравнение с миналата година. Вероятно действителният брой на жертвите е още по-голям, тъй като някои от потърпевшите така и не сигнализират, предупредиха от правоохранителната служба.

Неудобството и срамът възпират много от децата да съобщят за случките. „Жертвите може да се чувстват така, сякаш нямат изход. Но всички ние трябва да ги уверим, че не са в беда, че има надежда и че не са сами“, каза директорът на ФБР Кристофър Рей в изявление.

Смята се, че голяма част от извършителите физически се намират в страни от Западна Африка като Нигерия и Кот д’Ивоар. Заподозрените обикновено се представят за деца на същата възраст като жертвите си. Често използват профилна снимка на момиче и дори изброяват училища или добавят “приятели”, за да изглежда, че живеят в същия район.



Изнудванията най-често се случват в големи уеб-платформи като Instagram или Facebook, но тормозът може да бъде и в игри или видео-чатове, разкриха от ФБР. Тактиките, използвани от изнудвачите, стават все по-агресивни, понякога искат снимки в рамките на минути. Случаите нарастват по целия свят.

Сега възрастните имат за задача да помогнат на децата да се научат как да разпознават фалшиви самоличности в интернет и да отхвърлят всеки, който им иска да изпращат свои снимки, особено разголени, каза помощник-главният прокурор Кенет Полит от Министерството на правосъдието на САЩ.

Коментар