2022: годината, която „счупи“ биткойна

2022 е годината, която “отвя” криптовалутите, но експертите са оптимисти за 2023 г. (снимка: CC0 Public Domain)

2022 ще се запомни като годината, в която криптовалутите катастрофираха. Набрали популярност с обещанието за бързи и големи печалби, виртуалните пари се озоваха в задънена улица, което налага тотално преосмисляне на концепцията за дигиталните валути.

Биткойните, най-популярните виртуални пари, завършват годината, загубили 60% от стойността си. Цялостният крипто-пазар се е свил с 1,4 трилиона долара. Много хора „изгоряха“ с пари, доверието се срина, инвеститорите се отдръпнаха.



Криптофондовете са отбелязали нетен приток от 498 милиона долара през 2022 г., в сравнение с 9,1 милиарда долара през 2021 г. Определят годината като „annus horribilis”.

Джеймс Малкълм, ръководител инвестиционни стратегии в UBS, казва, че през първата половина на годината е прекарал 70% от времето си с клиенти, говорейки за криптопари. В последните месеци обаче разговорите по тази тема са едва 2% от времето му, споделя експертът.

Крипто-оптимизъм за 2023 г.

Не всичко е загубено, за щастие. 2022 г. беше и годината, в която блокчейнът Ethereum най-накрая осъществи мега-ъпгрейда „Merge“, който го превърна в по-малко енергоемка система през септември.

„Това събитие беше технологичен подвиг и едно от малкото положителни събития за една година, която иначе беше доста тъмна за криптовалутите“, казва Антъни Джорджиадес, съосновател на блокчейна Pastel Network. Според него, промяната ще направи екосистемата на Ethereum много по-лесна за използване от хората по целия свят. “Поради този напредък е трудно да не бъдеш крипто-оптимист през 2023 г.“

Бен Макмилън, главен инвестиционен директор в IDX Digital Assets, посочва, че нарастващата популярност на блокчейн инструментите, включително децентрализираните борси и децентрализираното финансиране, също е била важен напредък през тази година. “Това е много възходящо развитие за екосистемата и е нещо, което трябва да се следи в дългосрочен план“, добавя той. „Може би ще станем свидетели на по-големи разпределения за цифрови активи, след като апетитът за риск се възобнови през 2023 г.“

Биткойни и рецесия

След тежките икономически щети заради локдауните покрай коронавируса биткойните показаха добри постижения през ноември. Но сега, когато обществото би трябвало да се възстановява, растящата инфлация принуди централните банки да затегнат лихвените проценти и това доведе до бягство на инвеститорите от всички видове високорискови активи – технологични акции и криптовалути.



Биткойн, отдавна обявен за удобен инструмент за съхранение на стойност по време на инфлация поради ограниченото му предлагане, се провали. Инвеститорите се насочиха към други, изпитани финансови убежища.

„2022 г. беше нова среда за дигиталните активи. Те никога не са били в условия на рецесия или в среда на покачващи се лихви“, каза Кейти Талати, директор по изследванията във фирмата за цифрови активи Arca.

Пукна ли се балонът

Първата пукнатина в „балона“ на криптопарите беше terraUSD, за която се предполагаше, че е „стейбълкойн“, тоест „стабилна“, гарантирана криптовалута – и нейната сестра luna. Стойността на койните поевтиня през май, като инвеститорите в световен мащаб загубиха около 42 милиарда долара.

Шоковите вълни отекнаха на пазара: американският крипто-кредитор Celsius замрази клиентски активи през юни и разкри дупка от 1,2 милиарда долара, обяви фалит. Базираният в Сингапур крипто-хеджфонд Three Arrows Capital фалира същия месец.

Биткойн и другите виртуални монети претърпяха удар, като спаднаха наполовина само за 49 дни от края на май. Само за един ден през юни биткойните поевтиняха с над 15%, което бе най-лошият ден на криптовалутата от март 2020 г. – времето, когато настана ковид-хаосът и разтърси финансовите пазари.



Но най-големият шок тепърва предстоеше. През ноември основната борса FTX се срина във внезапен фалит. Биткойн поевтиня с една четвърт за по-малко от четири дни, докато Банкман-Фрид се бореше за средства, за да спаси борсата си. Сега криптовалутата се движи около 16 000 долара. Накратко, 2022 г. като цяло може да се определи като крипто-бедствие.

Или, както казва икономистът Ноел Ачесън, „годината, в която надутият балон се спука, разкривайки структурните слабости на една индустрия, която е пораснала бързо и станал твърде голяма твърде бързо“.

Коментар