В Япония се появиха преносими квантови компютри

Преносимият квантов компютър на SpinQ намира приложение като образователен инструмент
(снимка: SpinQ Technology)

Преносими квантови компютри вече са достъпни на пазара в Япония. Интересен факт е, че машините са произведени от китайската компания SpinQ Technology, базирана в Шенжен.

SpinQ вече е доставяла своите квантови системи от начално ниво на образователни институции в Китай, Тайван и Канада. Компютрите са предназначени за обучение в принципите на програмиране на квантовите системи и съдържат само няколко кубита. Сега всеки в Япония може да си купи такава машина, съобщи порталът PC Watch.



Цената на най-простата двукубитова система Gemini Mini е около $8700. Това е условно преносим компютър, оборудван със сензорен екран за пълен контрол на експериментите. Теглото е само 14 кг при размери 200×350×260 мм. Захранването е конвенционално, като консумацията не надвишава 60 вата. Вграденият софтуер позволява симулиране на работата на осем кубита.

По-мощна двукубитова система Gemini (консумира до 100 W) с размери 600×280×530 мм и тегло 44 кг струва значително повече – около $43 хил. Тя също може да емулира работа в режим на осем кубита, но всъщност съдържа два физически кубита. Каква е фундаменталната разлика във възможностите между Gemini Mini и Gemini не се съобщава.

И накрая, за $58 000 японците могат да се сдобият с трикубитова система Triangulum. Тя консумира 330 W и тежи 40 кг. Корпусът има размери 610×330×550 мм. Предполага се, че е възможна симулация на повече кубити на Triangulum, както и на Gemini.

И трите нови машини не претендират да участват в научни експерименти – те са инструменти за обучение. Но все пак позволяват работа с реални кубити.

Квантовите системи на SpinQ Technology се основават на отдавна открития ефект на ядрено-магнитния резонанс. Той се проявява в контролирана промяна в посоката на завъртане на отделните атоми и във възможността за откриване на такива промени. Като работно вещество устройствата SpinQ Technology използват диметил фосфит, който се състои от един фосфорен атом, един водороден атом, кислород и две CH3O групи.

При стайна температура диметилфосфитът е безцветна течност. Първоначално, за да се прояви ЯМР ефектът, няколко капки течност се поставят в силно магнитно поле, създадено от свръхпроводящи магнити. Китайските инженери са решили проблема просто – те използват силни постоянни магнити, които генерират магнитно поле със сила от 1 тесла. Това прави възможно създаването на ЯМР изчислителна машина с компактни размери и всъщност преносима.



Фосфорният атом и водородният атом в системата служат като отделни кубити, тъй като завъртанията на всеки от тях могат да бъдат повлияни независимо и тяхното близко разположение в молекулата позволява да се считат за свързани и проявяващи квантови свойства. Въпреки привидната простота на устройството, това е отличен образователен инструмент и ще заеме своята ниша.

Коментари по темата: „В Япония се появиха преносими квантови компютри”

добавете коментар...

  1. Йордан Недялков

    Това нововъведение и употреба в битова среда на подобни квантови системи реализира и най фантастичните филми от индустрията фентъзи в реалния свят

Коментар