Hitachi планира 250GB диск за лаптопи

Поделението за твърди дискове на японския електронен гигант възнамерява да пусне хибридни устройства за ноутбуци през 2007 г., както и да включи функция за автоматично криптиране на данните. Това съобщи Лари Суийзи, директор продуктови стратегии и маркетинг за мобилните твърди дискове в Hitachi.
Капацитетът на устройствата също предстои да бъде увеличен. През първата половина на следващата година компанията ще пусне 2,5-инчов модел с 200GB и скорост на шпиндела 7200 об./мин., който ще бъде последван през второто полугодие от 2,5” диск на 5400 rpm и с внушителния капацитет от 250GB. В момента върховите капацитети на дисковете на Hitachi са съответно 100GB в 7200 rpm и 160GB в 5400 rpm класа.
При устройствата за настолни системи, през 2007 г. Hitachi ще пусне терабайтов диск.
Конкуренти като Seagate и Samsung ще излязат също с подобни устройства. Всички вендори в този бранш обаче смятат да привличат купувачите по-скоро с допълнителна функционалност, отколкото да ги смайват с капацитет.
Дисковете за мобилни РС са най-бързо растящият сегмент. Около 118 милиона 2,5” устройства (стандартът при ноутбуците) ще бъдат реализирани през 2006 г. и цифрата ще нарасне до 224 милиона към 2010 г.
В близкото бъдеще 2,5-инчовите модели ще побират до 750GB с влизане в производството на последните технологии за повишаване плътността на запис. Освен в ноутбуците, компактните дискове ще намират място в игровите конзоли и ТВ приставките, каза Суийни.
Ще се увеличи търсенето на модели със защита на данните, след редица публикации за кражби на лаптопи с поверителна информация. Криптирането и декриптирането ще става автоматично със записа и извличането на информацията, като тази функционалност ще присъства във всички 2,5-инчови дискове.
Дали купувачът ще я използва, ще зависи от това как производителят конфигурира ноутбука. "Има сериозен натиск от страна на производителите на мобилни компютри да включим тази функция," каза Суийни.
Мвждувременно, поставянето на флаш памет в тъй-наречените хибридни дискове намалява консумацията на енергия. В хибридните устройства данните се записват първо във флаша. Дискът се “събужда” и се развърта само когато флаш-буферът се напълни.
Хибридните устройства помагат на компютрите с Windows Vista да излизат от спящ режим доста бързо. "Хибридните дискове реално имат приложение в системите с Vista", коментира Суийни. За тези, които ползват XP, няма смисъл от хибридните модели".
Intel предлага подобна, но конструктивно различна технология, наречена Robson, където флаш-чипът е извън диска. Очертава се оспорвана битка. Intel работи със своите контрактори от Тайван за промотирането на Robson. Бил Уоткинс, CEO на Seagate, обаче сподели в неотдавнашно интервю за CNET News.com, че производителите на компютри клонят към използване на хибридни дискове.
"Те не желаят да бъдат обвързани, а да имат свободата да използват други дънни платки или пък AMD", коментира в друга публикация Уоткинс. Той допълни обаче, че Robson и хибридните дискове са еднакво ефективни от технологична гледна точка.
„Мобилните дискове на Hitachi са предпочитани от потребителите на ноутбуци и преносими външни сторидж системи заради тяхната висока производителност и добра надеждност, независимо от малко по-високата цена в сравнение с конкурентни модели,” коментира Пламен Цанков, мениджър продажби на мобилни решения в АСБИС България, официален дистрибутор на Hitachi GST.

Коментар