Задава се протест “Свобода, а не страх”








Международeн ден за протест "Свобода, а не страх 2009" ще се проведе и в България на 12 септември, събота. Паневропейската изява се организира у нас от "Електронна Граница", която стоеше и зад първия протест миналата година под същия наслов.

Широко движение от защитници на гражданските права призовава всички хора да се присъединят към действията срещу продължаващото разширяване на мерките за наблюдение, провеждано от правителства, администрации и бизнес компании.

Манията за наблюдение и подслушване нараства, посочват организаторите. Наблюдението се увеличава особено много на работното място и се простира дори и в личния живот на служителите.

"В същото време държавните институции не пропускат възможността да ни регистрират и наблюдават. Без значение какво правим, на кого се обаждаме, къде ходим, с кого сме приятели, какви са интересите ни, в кои групи участваме – "Големият брат" правителството и „малките братя” от бизнеса знаят всичко това с все повече подробности", гласи обръщението по повод протестния ден.

Предполагаемата спечелена сигурност често налага използване на мерки за наблюдение и контрол, които са повече от съмнителни: събирането на информация за гражданите не подобрява защитата ни от престъпността, но ежегодно ни струва милиарди евро, посочва Електронна граница.

Огромен брой граждански организации и работни групи са подложени на изключителни мерки за наблюдение и контрол. Тези групи включват дори професии като правни съветници, медицински работници, профсъюзни деятели, журналисти и адвокати. 








"Зачитането на професионалните ни тайни и личното ни пространство е жизненоважно за човешкото достойнство. Призоваваме всички да се присъединят към протеста ни срещу прекомерното наблюдение и контрол на 12 септември 2009 г., който ще се проведе в множество столици по целия свят", заявават от Електронна граница.

Коментар