Microsoft с важна сделка при смартфоните

Мобилният оператор Vodafone обяви, че работи съвместно с Microsoft по бъдещите си продукти с идеята да предложи по-бързо нови услуги на потребителите.
Целта на сътрудничеството е създаване на софтуер, който да ускори разработката на новите услуги и приложения за мобилни устройства с операционна система Windows Mobile.
Друг търсен ефект е намаляване на цената за пускане на бъдещите услуги и приложения. Според източници от Vodafone, сделката с Microsoft предвижда разработката на услуги да става с по-малко писане на код.
Първото устройство, което ще използва новия софтуер, се очаква да дойде от Samsung в началото на 2007 година. През следващите 5 години Vodafone обаче ще остане обвързан и с трите мобилни платформи – Linux, Windows и Symbian.
Партньорството с Vodafone вероятно ще засили позициите на Microsoft на пазара за операционни системи за смартфони. През 2005 година са продадени около 5 милиона умни телефона със софтуер на Microsoft. За сравнение, Symbian има 7 милиона устройства само за първото тримесечие на 2006-та.

Коментар