Изненадващо топла е Луната

Луната вероятно отделя много повече топлина, отколкото предполагаха учените досега. Анализът на причините за излизане от строя на индийската сонда Chandrayaan-1 води към неочаквано голям топлинен поток от земния спътник.

Температурата на височина 100 км над лунната повърхност се определяше на 75 градуса по Целзий, на базата на научните данни до този момент. Разследване на инцидента, извършено от индийската космическа агенция ISRO и огласено от Times of India, хвърля сериозна сянка на съмнение относно достоверността на изходните данни.

Оказва се, че температурата на тази височина е превишавала предварително изчислената, поради което на два пъти се е наложило “повдигане” на орбитата и изключване на част от научната апаратура, за да се осигури, макар и временна работоспособност на останалото оборудване.

След излизане от строя и на звездните датчици, които обезпечават запазване на ориентацията на апарата по трите оси, сондата окончателно е била загубена.

Освен индийски апарати, на нея е имало оборудване от НАСА и Европейската космическа агенция, както и един уред от България.

Коментар