Собствеността на Lenovo преминава в частни ръце

Най-големият акционер в китайския производител на компютри Lenovo – държавният холдинг Legend – обяви, че ще направи публични всички свои дъщерни компании. По този начин Lenovo ще премине в частни ръце, съобщи Файненшъл Таймс.

Целта на трансформацията е Lenovo Group да привлече като партньори чужди инвеститори. В момента Legend притежава 42,3% от акциите на дъщерната си компания.

Lenovo се натъква на трудности понякога, тъй като задгранични клиенти я разглеждат като държавна компания, споделя Лю Чуанжи, съосновател и председател на ИТ гиганта, наследил РС бизнеса на IBM. Дори и фактът, че Lenovo произвежда в САЩ, не променя това отношение.

И други големи китайски хай-тек производители, като например Huawei, се сблъскват с проблеми на американския пазар, заради подозрения, че са контролирани от правителството.

Китайската академия на науките, която държи 65% от акциите на Legend, вече е продала 29% от дела си на частния инвестиционен фонд China Oceanwide Holdings Group за сумата от $404 милиона. Академията ще продължи да освобождава от присъствието си холдинга, продавайки акции на частни компании.

Коментар