ЕС в схватка с Китай за смартфон лицензите

Лицензирането на технологиите за смартфони е предмет на спорове между Брюксел и Пекин
(снимка: CC0 Public Domain)

ЕС обвини Китай пред Световната търговска организация в предполагаеми нарушения на патенти, които биха могли да струват на компаниите милиарди евро. За проблема властите в Брюксел твърдят, че е „заграбване на властта” от Пекин, за да определи ставки за лицензиране на технологии за смартфони.

Европейските бизнеси като шведската Ericsson и финландската Nokia, а също и Sharp в Япония загубиха немалко пари, след като върховният съд на Китай им забрани да защитават патентите си чрез осигуряване на лицензионни сделки в чуждестранни съдилища, посочи Европейската комисия.

Китайските съдилища обаче определят лицензионните такси на нива, равни на около половината от пазарната ставка, договорена по-рано между западните доставчици на технологии и производители като Oppo, Xiaomi, ZTE и Huawei, отбелязва Financial Times.

Занижените лицензионни такси, определени от Пекин, лишават производителите на смартфони и други мобилни телекомуникационни системи от ценен източник на приходи за реинвестиране в научноизследователска и развойна дейност.

„Това е част от глобалното заграбване на властта от страна на китайското правителство чрез законни средства”, каза служител на Европейската комисия. „Това е средство за изтласкване на Европа”.

Според Ericsson,  приходите от лицензиране ще спаднат със 100-150 милиона евро на тримесечие, ако практиката продължи.

„Трябва да защитим жизнената високотехнологична индустрия на ЕС – двигател за иновации, който гарантира водещата ни роля в разработването на бъдещи модерни технологии”, коментира Валдис Домбровскис, еврокомисар по търговията. „Компаниите от ЕС имат право да търсят справедливост…, когато технологията им се използва незаконно. Ето защо днес започваме консултации със СТО”.

Има вероятност към мерките на ЕС да се присъединят и САЩ и Япония.

Това е вторият случай, който комисията започна срещу Пекин в рамките на СТО за един месец, след като Китай блокира целия внос от Литва в спор за отношенията с Тайван.

Коментари по темата: „ЕС в схватка с Китай за смартфон лицензите”

добавете коментар...

  1. 1

    А какво правим с тези които НЕ са патентни тролове?

  2. Anonymous

    Напълно съм съгласен с теб
    Иначе, който е измислил колелото
    всички трябва да му плащат патент

  3. Anonymous

    Уф, нещастието на патентните тролове не ме трогва особено. Лошото е, че само Китай се опитва да озаптява тази форма на паразитиране.

Коментар