Шокиращи разкрития за софтуер, съсипал стотици британци

Сгрешен софтуер направи „виновни” 700 британци, служители в пощите
(снимка: CC0 Public Domain)

Да бъдеш погрешно обвинен в измама – това е събитие, което съсипва живота. Близките ти вече не искат да говорят с теб, гледат те като престъпник. Влизаш в затвора, пропускаш най-добрите моменти от порастването на децата си. Дори след изтърпяването на наказанието никой работодател не иска да те вземе, защото имаш криминално досие.

Точно такава е реалността за над 700 невинни британци, всички до един – някогашни служители на местната официална пощенска служба. През последните месеци тяхната история започна да се разнищва и светът научи ужасяващата истина за това как един сгрешен софтуер може да унищожи десетки и стотици хора. Публичното изслушване е на ход и шокира света.

Става дума за платформа на име Horizon, която е въведена в Пощенската служба на Великобритания преди около 20 години, разказва BBC News. Веднага след внедряването започват да „излизат наяве” данни за липсващи пари.

Служителка на име Лорейн Уилямс казва, че когато това се случило при нея, се опитала да покрие със собствени средства „липсващите” 14 000 лири. В крайна сметка обаче била обвинена и осъдена за измама. Загубила и работата си, и дома си. По това време дъщеричката ѝ била на 10 години. Уилямс предпочела да се признае за виновна, за да намали срока на присъдата си, така че по-скоро да се върне при детето си.

Лорейн е само една от стотици преживели този кошмар. В периода от 2000 до 2014 г. са „намерени” над 700 „измамници” – все пощенски служители, погрешно обвинени в измама и манипулиране на сметките. Тя е сред първите, изслушани в процеса на обществено изслушване, което ще продължи до края на годината.

Друг свидетел е Дамиан Оуен, който по времето на въвеждането на Horizon бил ръководител на пощенски клон в малко градче. Той изцяло е загубил връзката си със своя брат заради „измамата”. Бил е обвинен в кражбата на 25 хиляди лири – значителна сума за клон в малко градче.

Оуен казва, че там паричните наличности никога не са превишавали 13 000 лири. Адвокатите обаче му казали, че няма шанс да се докаже, че е невинен, и го посъветвали да приеме присъдата си. Излежал 8 месеца в затвора. По това време дъщеричката му била на по-малко от годинка. След излежаване на присъдата Оуен бил принуден да напусне града заради лошото име, с което се сдобил.

Публичното изслушване се води от пенсионирания съдия от Върховния съд – сър Вин Уилямс, който ръководи процеса дистанционно от своя дом в Южен Уелс. В идните седмици ще бъдат изслушани още стотици бивши служители, пострадали от сгрешения софтуер. Случаят вече бива определян от юристите като „най-мащабната съдебна грешка в британската правна история”.

Коментари по темата: „Шокиращи разкрития за софтуер, съсипал стотици британци”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    И аз я чета поне втори път и си мисля, че ако пощенския служител нямаше какво да крие, трябвало да покаже грешките от самото начало. Мисля, че има доста презраздути неща.

  2. Айнур

    Тази новина я въртяха преди няколко години. Списвачите толкова ли нямат какво да пишат.

Коментар